Tengerkék drágakőből karibi jelkép


2022.11.22 - Balatonica
kék drágakő gyűrűn

Létezik egy pazar ékszerkő, amelyet egyetlen messzi országban bányásznak. A kő neve larimar, az ország a Dominikai Köztársaság a Karib-tengeren. Hogyan lett egy kőritkaság az örökké lázongó szigetország jelképe? Röviden elmeséljük.




A larimarra keresztelt tengerszín kő valószínűleg 35 millió évvel ezelőtt formálódott, de csak a 20. században találták rá először. A pektolit (tömörített) kövek családjába tartozik, ebben a színárnyalatban egyedülálló a világon. 1916. november 22-én (ma 106 éve) fedezte fel a tengerparti Barahona régióban az ott szolgáló Miguel Domingo Fuertes de Loren atya. Jó érzékkel azonnal bányászati engedélyhez folyamodott, azonban ismeretlen okból megtagadták tőle azt, így csak a feljegyzései tanúsítják a felfedezését.

Két emberöltővel később, 1974-ban egy Miguel Mendez nevezetű kézműves a tengerparton talált rá újra a kövekre. Visszakövette a tengerbe ömlő folyó útját a torkolatától, így jutott el azokhoz a hegyekhez, amelyek belsejéből azóta is bányásszák a drágakövet. A mesterember saját lányáról (Larissa) és az imádott tengerről (mar) nevezte el a követ larimarnak. A gyönyörű ásvány ritkaság hamar a Dominikai Köztársaság turistakedvenc gyöngyszemévé vált. Az időtlen idők óta a tenger közepén rejlő ékkő a hányatott sorsú ország hű jelképe lett.

Akik hisznek a gyógyító kövekben, azt állítják, a larimar a porc- és torokbetegségekre kiválóan alkalmazható. Oldja az energiablokkokat a mellkasban, fejben és a nyakban, továbbá serkenti az agytevékenységet. Ugyanakkor azok is jól járnak, akik az esztétikai élményért fizetnek, és nyers vagy csiszolt díszítőelemként jutnak hozzá, hiszen mindenképp a világon egyedülálló szépség birtokosai lesznek.

 

A Balatonnál a tihanyi Kecskeköröm Házban és a siófoki Ásványmúzeumban (Kövecses-Varga Gyűjtemény) vásárolhatunk szép köveket.

Forrás: LARIMARKET, Fotó: Wikimedia Commons / Hannes Grobe képe

KAPCSOLÓDÓ

>> RÉGÉSZETI SZENZÁCIÓK A KÖZELMÚLTBÓL

>> KERESS CSILLAGKÉPEKET AZ OKTÓBERI ÉGBOLTON!