Régészeti szenzációk a közelmúltból


2022.11.20 - Balatonica
eldőlt szobor töredék

Idén ősszel méretes mamutagyarat és avarkori torzított koponyát is találtak magyarországi régészeti ásatásokon. De vajon mi számít az elmúlt évek legnagyobb régészeti szenzációjának nemzetközi viszonylatban? Kiemeltünk hat lehetséges aranyérmest a mezőnyből.




500 megalitikus kőtömb 

A délnyugat-spanyolországi Huelva tartományban legalább 500 hatalmas kőtömbből álló megalitikus (újkőkorszaki) lelőhelyet találtak, amikor egy új avokádó ültetvényhez kezdték felásni a területet. A 1-3 méteres kövek közül a legrégebbiek Kr.e. 5-6000 évvel lehettek odaállítva. Ennél talán csak az északnyugat-franciaországi Carnac-kövek lelőhelye jelentősebb, ahol 3000 ilyen kő van összehordva egy közös területre. Ehhez képest Stonehenge 50 követ tud felmutatni.

 

Nomád társasjáték

A mai Azerbajdzsán területén, egy sziklabarlangban találták meg a backgammon (ostábla) ősének tekintett játék 4000 évvel ezelőtti változatát. A sziklamélyedésbe fúrt lyukak szabályos rajzolata vezette rá a régészeket a lelet eredeti funkciójára: a nomádok egykori táblajátékára. Az egyes forrásokban hounds and jackals (ókori állatfajok figurái) néven jegyzett játék más régészeti feltárásokból ismert, például IV. Amenemhat egyiptomi fáraó sírjában is találtak belőle egy példányt. Az azerbajzsdáni lelet talán a legrégebbi, ami valaha előkerült.

 

 

Mongol fejedelmi sír

Miután egy kínai cég bányászati feltáráshoz kapott engedélyt a helyszínen, hamar kiderült, hogy a Xiongnu birodalom fontos temetkezési helyére találtak rá véletlenül. A kínai Han-dinasztiával egyidőben, több mint 2000 évvel ezelőtt uralkodó ős-mongolok (egyes értelmezések szerint a hunok) virágzó kultúrájára mutatnak rá a sírleletek. Olyan dísztárgyakat ásnak elő (legismertebbek az ezüst sárkány-fogantyúk), amilyeneket eddig csak Kínában találtak. Elképzelhető, hogy a kínai kultúra a mongolból töltekezett és nem fordítva?

 

Pusztító vulkáni hamu 

India régészeti szempontból is tele van meglepetésekkel. Az egyik ilyen váratlan felfedezés volt, amikor kőszerszámok kerültek elő a Toba hamu alól. Körülbelül 75 ezer évvel ezelőtt a Toba-vulkán pusztító kitörést produkált a mai Indonéziában, melynek során kénsav zúdult a környező tájakra, és mintegy 3000 kilométernyi földszakaszt borított magma. Az indiai földet is záporozta a vulkáni hamu, és ezek a lerakódások a mai napig kimutathatóak. Minden korábbi logikával szemben kőszerszámokat találtak a hamu alatt India több részén. Ezek az eszközök nagyon hasonlítottak azokhoz, amelyeket az emberek Afrikában hoztak létre. Így világossá vált, hogy a homo sapiens eljutott Indiába már a vulkánkitörés előtt. A leletek arról is mesélnek, hogy a szuperkitörés hatalmas környezetpusztításhoz vezetett, és sok ember életét vesztette benne.

 

 

Évezredes dohány 

A legkorábbi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vadászó-gyűjtögető emberek dohányt használtak, az egyesült államokbeli Utah államból került felszínre, a Nagy-sóstó-sivatag egykori iszapjából. Az utókornak egészen fantasztikus módon megőrződött elszenesedett dohánymagvak 12 ezer évesek, ami sokezer évvel korábbi, mint amennyire eleddig saccolták az emberi dohányzás kezdetét. A történészek szerint a vadászó-gyűjtögető emberek akkoriban gyógyászati célokra és vallási szertartásokkor vették hasznát a dohánylevélnek, méregtelenítő hatása miatt. Ugyanakkor továbbra sem világos, hogy milyen úton került a legelső dél-amerikai ültetvényekről északra a dohánycserje.

 

Maja földönkívüliek

A maja naptár számításai szerint 2012 decemberében véget kellett volna érnie az emberi civilizációnak. Erre a figyelemre méltó eseményre időzítette a mexikói és a guatemalai kormány annak a dokumentumfilmnek a bemutatóját, amelyben ország-világ elé tárták azokat a sokáig titokban elzárt leleteket, amelyek bizonyítják, hogy a maják kapcsolatba léptek földönkívüliekkel. 3000 éves leszállópálya a dszungelben, vízalatti városromok, földönkívüli fejformák, vagy akár afrikai és európai vonatkozású ábrázolások jóval a gyarmatosítás előtti időkből szerepeltek a beszámolóban. A régészeti szakmai leginkább abban egyezett meg, hogy továbbra is sok a feltárni való tudás a majákkal kapcsolatban.

 

 

A Balaton környéki régészeti csodákat a keszthelyi Balatoni Múzeum őrzi. 

Forrás: thearchaeologist.org, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MOSTANÁIG ENNYIT TUDTUNK MEG A MARSRÓL

>> KERESS CSILLAGKÉPEKET AZ OKTÓBERI ÉGBOLTON!