Teheneket és ökröket ünnepeltek a Krisna-völgyben


2023.04.20 - Balatonica
tehenek a legelőn

A Krisna-völgyben a tehenek és ökrök legelőre hajtása egy új kezdetet jelöl, így hát őket ünnepelték a hétvégén. Ráadásul egyazon napon ért össze a természet megóvását hirdető Föld Napja és a misztikus eredetű Akshaya Tritiya, amely a hinduk számára a soha nem csökkenő öröm és jólét szerencsenapja. Volt tehát minek örvendezni.




A somogyvámosi Krisna-völgyben a hétvége a napfény és a tehenek jegyében telt. Most tartották az éves LEGELŐNAPOT, amikor is a 285 hektáros ökogazdaság két ökrét, Arunát és Utsavát virágsziromesőbe borították, kifestették, majd a legelőre hajtották. Ez egy hálaadó szertartás, amelyet a kagylókürt megfújása, füstölők égetése és virágáldás kísér. Indiai szokásnak megfelelően megköszönik a teheneknek a mindennapi tejet és az ökröknek a munkát. Nem beszélve arról, hogy nevezett ökrök filmsztárok is egyben, hiszen nemsokára a képernyőn láthatjuk őket a Hunyadi című filmsorozatban.

 

 

Gőri István, a Krisna-völgy kommunikációs vezetője ezt azzal egészítette ki, hogy nem hiába szoros összefüggés van a Föld napja és a tehenek ünnepe között. Egyre gyakrabban halljuk a fenntarthatóság szót. A legfontosabb része az élelmiszer-termelés, a mezőgazdaság. Napjaink mezőgazdasága kőolajalapú, ugyanis a műtrágya kőolajból készül, a traktorok finomított kőolajjal mennek, tehát az egész folyamat kőolajon függ. Tudjuk, hogy ez káros a bolygóra nézve. A műtrágya tönkreteszi a földeket, a benzin és a gázolaj pedig az egyik fő oka a klímaváltozásnak. Mindent meg lehetne a tehenek és ökrök munkájával csinálni, miközben tehéntrágyával lehetne táplálni a földeket. Az ökrök a munkájukat adják a földműveléshez.

Krisna-völgyben az ünnep kapcsán igyekeztek bemutatni azt az életformát, ami szerintük kedvező embernek, állatnak egyaránt és az egész bolygóra nézve fenntartható. Többek között bemutatták a simogatni való zebukat (kis méretű szarvasmarhák), akik a fűnyírásért felelnek, lehetett ökrös szekeret hajtani, valamint az ökörerőre épülő járgányházzal ismerkedni. A somogyvámosi gazdaságot a hinduizmus vaisnava ágát képviselő hívők 1993 óta folyamatosan fejlesztik (ültettek erdőt, művelik a földet, megújuló energiaforrásokat telepítettek), és évről évre közelebb kerülnek a természettel való tökéletes szimbiózis kialakításához. 

 

Forrás: sonline.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> FÉNYBE BORUL EGÉSZ INDIA

>> TÉLI NAPFORDULÓ: HOGY ÜNNEPLI A VILÁG?