Fénybe borul egész India


2022.10.25 - Balatonica
diwali gyetyák

Az indiai fények fesztiválja, a Diwali mozgó ünnep: idén erre a hétre esik. Hinduk, dzsainok és szikhez milliói gyújtanak csillagszórókat és durrogtatnak tűzijátékokat. Az öt napos örömünnep a belső fényt táplálja, hogy legyen, ami majd megvéd a külső sötétségtől.




Diwali ünnepe nem korlátozódik egyetlen eredettörténetre, sem konkrét történelmi eseményre. A három vallás (hindu, szikh, dzsain) különböző szálakon fűzi fel az ünnep létrejöttét. Van köztük, aki egy démon elpusztításaként meséli el; vannak, akik szent helyük alapkövének lerakására emlékeznek; megint másoknak a Nirvána, azaz az üdvösség állapotának elérése festi a hátteret. 

Akárhogy is magyarázzák, az eltérő vallású hívők mind egyformán élik meg az ünnepet: fényeket gyújtanak az otthonaikban és városszerte, valamint lakomákat ülnek és olyan máskülönben magától értődőnek vett pozitív értékekért adnak hálát, mint a boldogság és a szerencse. Az első napon kitakarítnak és csinos értéktárgyakat vásárolnak, a második napon feldíszítik a lakókörnyezetüket, a harmadik (központi) napon ülik meg az ünnepi nagyvacsorát, a negyedik és ötödik napokon ajándékokat csereberélnek, rokonokat és kedves ismerősöket látogatnak.

A mezőgazdaságban ilyenkor kezdődik az új betakarítás időszaka, az üzleti életben az új pénzügyi évet jelzi a naptár. Tisztaság és csillogás jegyében telnek az ünnepi napok Diwali idején. Habár nem kell Indiába mennünk, hogy a nekünk tetsző részleteket lazán átemeljük a hét történéseibe.

 

 

Ha autentikus indiai ételt kóstolnánk a Balaton közelében, vegyük célba a somogyvámosi Govinda Krisna-völgyet.

 

Fotók: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> IDE UTAZZUNK, HA OKTÓBERI FORRÓSÁGRA VÁGYUNK

>> 5 FESTŐI TÓVIDÉK ÖT KONTINENSEN