Hungarikum szakácskönyvek gasztrosztorikkal


2022.12.08 - Balatonica
konyha szakácskönyv esős idő

Mennyire szeretjük a magyar konyhát? És mennyire ismerjük egyáltalán? A Culinaria Hungarica könyvsorozat kiadványai pontosan ezekre a kérdésekre keresik a választ. A gusztusos receptsztorik egy történelmi gasztrokirándulásra hívják az olvasót. Az első két kötet már kapható a boltokban.




Fehér Béla író és Gálffy Zsuzsanna történész-levéltáros közös könyve a Kakastaréj. Sok legenda és dajkamese született már a magyar gasztronómiatörténetet zivataros évszázadaiból, a hungarikumok eredetéről. A Kortárs Kiadó sorozatindító kötetében alaposan kikutatott történetek olvashatók: a kulináris mesterművek mellett a szakácskönyvkiadás kezdeteiről, az idegen nyelvű étlapokról, méltatlanul elfeledett szerzőkről és konyhaművészekről. A vendéglátás hullámzó színvonaláról: csúcsokról és mélypontokról. Milyen a valódi Jókai bableves? Hogyan született a székelygulyás? Mi a különbség a flekken és a lacipecsenye közt? Mit jelent, hogy Vetrece, bosporus, Kossuth-kifli? És kik voltak Gundel, Görög Rezső, Dobos C. József? A Kakastaréj tévedéseket korrigál, homályos pontokat derít fel, és rávilágít a rejtetebb összefüggésekre – ismeretlen receptekkel és nehezen hozzáférhető gyűjtemények képanyagával kiegészítve.

 

Alma: sokat használt, mindennapi kellékeink egyike. Aligha gondolkodunk el azon, valójában hány almafajtát is tudunk megnevezni. Nagyapáink gyümölcskultúrája pedig óriási tudásanyagot mozgatott: ismerték szülőföldjük gyümölcsfajait, telepítésük, ápolásuk, betakarításuk, eltartásuk, feldolgozásuk csínját-bínját, és élvezték megannyi feldolgozási módját. Ez az apáról fiúra szálló tudás, ez az örökség mára elveszett, állítja a szerező Ambrus Lajos. A Nagy almáskönyv szerzője több évtizeddel ezelőtt merült alá a gyümölcsészet atlantiszi őstengerébe, és azóta hozza fel írásaiban leleteit: tudósít eltűnt dicsőséges almafajtákról, kertekről és áldozatos életű kertészekről-pomológusokról. E könyv gyümölcsészeti búvárlatainak summázata. Élvezetes írásai a különleges képanyag és átfogó bibliográfia mellett élvezetes olvasmányok: arra buzdítanak, hogy fedezzük fel, ismerjük meg, szaporítsuk, védjük, terjesszük szűkebb otthonunk, tájegységünk kivesző gyümölcsfáit, és tegyük velük szebbé életünket.

 

Forrás: Líra.hu, Fotók: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> KEDVENC RECEPTÜNK MINDENKI NAGYMAMÁJÁTÓL

>> 3 ÍNYENC SAVANYÚSÁG. ELTENNÉD TÉLIRE?