Sztárséffel erősít Alsóörs modern vitorláskikötője


2024.07.06 - Balatonica
alsóörs kikötő étterem

Az új, 300 férőhelyes alsóörsi kikötő a Balaton legmodernebb szolgáltatásaival kezdte meg első szezonját. Az Ypsilon Yacht Club és a COSTES GROUP egy új étterem nyitásáról is megállapodott. A körpanorámás étterem Rácz Jenő Michelin-csillagos séf vezetésével indul majd, a balatoni hangulathoz illeszkedő, minőségi ételekkel, elérhető árakon.
A kikötői beruházást az erre a projektre alapított Ypsilon Yacht Club Kft. valósította meg, teljes egészében önerőből. Az építkezés 2022-ben indult, a kivitelezésénél pedig alkalmazkodtak a balatoni élővilághoz. A klub a nevét az Y alakú különleges belső öbölrészről kapta. Az Ypsilon területén medencék, tenisz- és röplabdapálya, grillsarok, játszótér várja a bérlők és a túravitorlázók baráti társaságait és a Balatonon szinte egyedülálló módon minden bérlő részére biztosítják a parkolási lehetőséget is ingatlanon belül.

A kikötő a hagyományos balatoni vitorlásokon túl a 40 lábnál nagyobb hajóknak és katamaránoknak is képes helyet adni, ahogy 65 elektromos hajó befogadására is alkalmas, ritka gyors áramvételezési lehetőséget kínálva. A kikötőhelyeket egyéni elszámolásos okosrendszerekkel szerelték fel, de a klub autós parkolójában is építettek ki elektromos töltőket. Különlegesség az is, hogy a bérlők egymás között, charterszolgáltatók nélküli körülmények között, csendes miliőben tölthetik el a szabadidejüket. A parti szolgáltatások mellett a komplexumon belül egy minden igényt kielégítő hajószerviz is üzemel, melynek központi eleme a 16 tonna teherbírású telepített daru.

 

 

További kuriózum, hogy a kikötő területén a csúcsgasztronómiában piacvezető étteremcsoport, a COSTES GROUP pop-up büféje szolgálja ki a már leszerződött hajós partnereket és a kívülről érkező látogatókat is, kifejezetten a Balaton partjára megálmodott elképzelésekkel. A következő szezontól pedig még tovább bővül a kikötő gasztronómiai kínálata, ugyanis onnantól a Michelin csillagos sztárséf Rácz Jenő és csapata az Y by RJ étteremben várja majd a vendégeket. Az étterem a COSTES csoportnál már korábban bevezetett zöld törekvéseket követi, fenntartható higiéniai megoldásokat és lebomló csomagolóanyagokat használnak, sőt, a terveik szerint a konyhai hulladékokat a helyszínen komposztálják majd és a belőle előállított bioműtrágyát a környező parkban mindjárt újra is hasznosítják. Az energiaellátást megújuló energia biztosítja majd, csakúgy, mint a klub teljes területén.

A kikötő építése során a környező védett nádashoz nem nyúltak, nem terjeszkedtek közvetlenül a part mentén a természet megőrzése érdekében. A vízmozgás-előrejelzést hazai egyetemi kutatócsoportokkal együttműködve figyelték, hogy a helyi ökoszisztéma ne sérüljön sem az építkezés, sem az üzemeltetés során. Az épületek energiaellátásáról napelemrendszer gondoskodik, a fűtést talajszondás hőszivattyúkkal valósítják meg, az épületek zöldteteje pedig zavartalanul illeszkedik az északi part panorámájába. A kikötőhöz tartozik szervizépület is, ez egyedülálló módon természetvédelmi okokból a partszakasztól távolabbi részen található. Sem innen, sem a parkolóból nem engedik vissza a vizet közvetlenül a tóba, az csak tisztítás után kerül a Balatonba, ez egyedülálló megoldás.

 

 

Fotó: Ypsilon Yacht Club

KAPCSOLÓDÓ

>> KIVÁLASZTOTTÁK A TOP 7 BALATONI KIKÖTŐT

>> MÉGIS MEGNYÍLIK A BALATONVILÁGOSI KIKÖTŐ