Szigligeti étterem kapott zöld Michelin-csillagot


2023.09.15 - Balatonica
étterem terasz zöld dombok

A MICHELIN Green Star a szakma előterébe emeli azokat az éttermeket, ahol a fenntartható gasztronómia érdekében vezettek be elismerésre méltó gyakorlatokat. A szekció tavalyi négy kitüntetettje mellé idén egy új étterem került a zöld élvonalba: a szigligeti Villa Kabala.




Magyarország új zöldcsillagos étterme, a Villa Kabala kizárólag saját veteményeskertjükből és helyi gazdáktól és beszállítóktól származó terményekkel dolgozik. Maguk állítják elő kenyereiket, lekvárjaikat, sonkáikat és söreiket, és rendelkeznek egy exkluzív családi pincészettel a szemközti dombon. Emellett helyben pörkölik a saját kávéjukat, és még saját edényeiket is elkészítik a fazekasműhelyükben! Szállodájuk ugyanezt az ethoszt követi, és kizárólag újrahasznosított tárgyakkal van berendezve.

A MICHELIN Green Star minősítés tehát a fenntartható gasztronómiát népszerűsíti. A díjazott éttermek gyakorlatai között megtalálható az otthon termesztett és helyi termelésű alapanyagok, valamint a megújuló energia használata, a szénlábnyomuk csökkentése, az európai textilek és a helyben készült kerámiák alkalmazása. 

Ennek mentén 2023-ban öt ilyen magyarországi éttermet ismertek el, íme a díjazottak listája:

Almalomb, Hosszúhetény
Graefl Major Kétútköz, Poroszló
Onyx Műhely, Budapest
Salt, Budapest
Villa Kabala, Szigliget

 

 

Ebben az évben a kiváló kiszolgálásért adott Welcome and Service Award elismerést ugyancsak a szigligeti Villa Kabala étterem megámodói: Fölföldi Péter és Terjék Petra kapták, akik lenyűgözték a MICHELIN Guide felügyelőit hiteles szívélyességükkel és lelkesedésükkel. Az étteremben a kiszolgálás csevegős és barátságos, ugyanakkor professzionális – tapintható büszkeséggel mutatják be saját készítésű termékeiket. Emellett szívesen vezetik körbe a vendégeket a birtokon, és fogadják őket a hotelükben, amelyet az otthonuk kiterjesztésének tekintenek.

 A frissen megjelent MICHELIN Guide Hungary 2023 teljes magyarországi válogatása elérhető a szervezet honlapján.

 

Forrás: Michelin Guide, Fotó: Villa Kabala Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> ÚJRA BALATON WINE&GOURMET A VESZPRÉMVÖLGYBEN!

>> BALATONI HELYEKET ÉRTÉKELT A MICHELIN ZSŰRI (2022)