Balatoni helyeket értékelt a Michelin zsűri


2022.11.08 - Balatonica
garázsajtó michelin figurával

Köztudott, hogy a Michelin étteremkalauza csillagokat oszt a kiváló minőségért. Idén kilenc magyar étterem részesült ebben a hatalmas elismerésben. Kevesebben tudják, hogy a Michelin zsűrije más szempontok szerint is értékeli a minőségi vendéglátást. Így végre a Balaton sem maradt ki a felsorolásból.




A francia gumigyártó Michelin 1900 óta ad ki úgynevezett kalauzokat, szállás- és étteremajánlókkal, amelyeket kezdetben az autópálya-térképek mellé csatoltak. A jelenlegi szabályok szerint egy hely maximum 3 Michelin-csillagot kaphat. 2022-ben kilenc hely kapott ilyen elismerést Magyarországon: Esztergomból a 42, Budapestről a Babel, a Borkonyha, a Costes, az Essencia, a Rumour és a Salt, a tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand ráadásul kapásból 2 csillagot.

A balaton.hu beszámolt arról is, hogy további éttermek úgynevezett Bib Gourmand minősítést szereztek. Az ide bekerültek között van négy darab balatoni vendéglátóhely, név szerint: a balatonszemesi Kistücsök Étterem, a balatonfüredi Mór24, az ugyancsak balatonfüredi Bistro Sparhelt, valamint a balatonszőlősi Casa Christa. De mit jelent ez utóbbi elismerés? 

Nos, 1997 óta létezik ez a szimbólumrendszer, az ételellenőrök hozták létre azzal a céllal, hogy az éttermeket inkább ár-érték szerint rangsorolják. Ha egy étterem Bib Gourmand minősítéssel rendelkezik, akkor mérsékelt árak mellett kiváló minőségű konyhára számíthatunk ott. A Michelin-kalauzban a csillagok helyett piros Michelin Bibendum, azaz a Michelin-kabala feje található az étterem neve mellett.

Gratulálunk minden díjazottnak!

 

Forrás: Dining Guide, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> VADONATÚJ BALATONI ÉTTERMEK, ŐSSZEL IS NYITVA

>> 9 POMPÁS DESSZERTEZŐ A BALATONNÁL