Soha annyi fehérgólya-fiókát nem gyűrűztek, mint idén


2023.08.01 - Balatonica
fehérgólya fészek fiókák

Rekordszámú, több mint ezerháromszáz fehérgólya-fiókát gyűrűztek meg idén az állatvédők szerte az országban, így a Balatonnál is. Átlagosan 2-3 fióka repül ki egy fészekből, de most volt olyan, ahol hat apróság nevelkedett.




A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1974-es megalakulása óta koordinálja az 1908-ban megkezdett magyarországi madárgyűrűzést, amelynek a kezdetek óta része a fehér gólyák fiókáinak jelölése. A munka 2002-ben kapott nagy lendületet a Tápió-vidékről induló, a lakosság számára meghirdetett Gólya Road Show programmal, amely ma már fehérgólya-látványgyűrűzés néven az ország nagy részére kiterjed. A megjelölt fiókák száma 2011-ben érte el először az ezret.

A gólyák, és általában a madarak gyűrűzése teszi lehetővé az ornitológusok számára, hogy a madarak egyedi azonosítása révén tanulmányozzák viselkedésüket. A vonulás útvonalának és időzítésének, a madarak életkorának, a költőhelyválasztásnak, a költési siker, de akár a területhűség, vagy a párválasztási szokások pontosabb ismerete az állományok megvédéséhez is alapvető információ.

 

 

Gólya kisokos: A fehér gólya fiókák 3-5 éves korukban érik el ivarérettségüket. A párok egy költési időszakra állnak össze, s a hím választja a tojót. A megközelítőleg 1 méter átmérőjű fészket ágakból építik és szénával, szalmával, tollakkal bélelik; a költési időszakban külön belső költőfészket készítenek benne puhább anyagokból. A fészkeket évente kitatarozzák újabb ágakkal, így egy-egy régebbi építésű fészek tömege elérheti a több száz kilogrammot. Oldalába nem egyszer egész verébsereg költözik. A fészekalj 4-6 tojásból áll, és a szülők április közepétől felváltva kotlanak. A fészekalj pusztulása esetén esetleg újabb fészekaljat raknak, ekkor a kotlási időszak is odébb tolódik. A 29-30. napon kelnek ki a fiókák, amelyekre a szülők eleinte felváltva ügyelnek, miközben a másik élelmet, vizet hord. A fiatal gólyák a kilencedik hét környékén hagyják el a fészket. Miután megtanultak önállóan táplálékot keresni, csatlakoznak a vonulásra gyülekező csapathoz. A gólyák átlagosan 35 évet élnek. 

 

Forrás: europamadarai.hu / MTI, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MIKOR TÁMADNAK EMBERRE A MADARAK?

>> VÉDENI KELL A FECSKÉKET. MITŐL IS?