Hogyan hasznosítható a Kis-Balatonból kinyert iszap?


2023.12.12 - Balatonica
Kis-Balaton fa gyaloghíd

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság azzal kísérletezik, hogy milyen módszerrel érdemes kotorni a Kis-Balatonban felgyülemlett hordalékot és az milyen hatást gyakorol a szántóföldekre. A TV Keszthely utánajárt, hogyan hasznosítanák a kinyert iszapot a mezőgazdaságban.




Kotrógép dolgozik a Kis-Balatonon. A vízvédelmi rendszer két nagy tározójának egyike a Hídvégi-tó. Ez a tározó 1985 óta gyűjti a Zala folyó és más kisebb vízfolyások hordalékát, így védve a Balaton vízminőségét. Az elmúlt 38 évben csaknem félméternyi iszap rakódott le, így nyáron csak 1-1,5 méteres a vízoszlop.

Lovász Zsófia, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Kis-Balaton Üzemmérnökség  műszaki referense: „Ez a rengeteg mennyiségű üledék és iszap a felhalmozódása miatt problémát okoz. Nemcsak a víznek az áramlási viszonyait változtatja meg és különböző tartózkodási időket is befolyásol, hanem a nagy tápanyag tartalma miatt a nyári időszakban algásodáshoz vezethet. A hő hatására visszaoldódnak a tápanyagok és ez fogja okozni a víznek az algásodását.”

Vízzel együtt szívják ki az iszapot, amit egy csőrendszerrel juttatnak ki ezekbe az úgynevezett depóniákba. Itt ülepítik az iszapot. A kísérlet során vizsgálják, hogy melyik a legalkalmasabb ülepítési rendszer és hogy hol lehetne megfelelő zagyteret kialakítani. A munka fokozottan védett területen zajlik. Ez körültekintést kíván. A munkagépekben is környezetbarát, lebomló hidraulikafolyadék van. A vízügy és a kivitelező kísérleti fázisban van, hogy milyen módszerrel, hogyan lehet végezni ezt a munkát.

Kovásznai-Szász Gergely, az Iszapfaló Kft. ügyvezető igazgatója: „Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy nem kell leereszteni a medret, nem kell lehalászni a halakat és ahhoz képest viszonylag hatékony kotrási folyamatnak mondható. Ezzel szemben a hagyományos szárazkotrások, amikor hosszú, gémes kotrók, hagyományos földmunkagépek dolgoznak a medren belül, viszont azt egy ilyen környezetben nem lehet megvalósítani.”

A vízügy számos kutatást végzett, vizsgálták a kotort vizet és a kinyert iszapot is. Arra jutottak, hogy szinte nincs is káros anyag benne. Ezért a keszthelyi Georgikon egyetemmel folytatnak kísérletet. A szántóföldekre hordják majd ki a tápanyagban gazdag iszapot, amiről azt feltételezik, hogy kiváló talajjavító. Nemcsak a termésátlagot nézik meg, hanem azt is, hogyan változik majd a talaj fizikai és kémiai összetétele.  

 

 

Forrás: keszthelyTV, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> BŐVÜL A VÍZIBIVALY-ÁLLOMÁNY KÁPOLNAPUSZTÁN

>> RÁTALÁLTAK A RÉG KIHALTNAK HITT ARANYVAKONDRA