Retró plakátok Fonyódon


2023.03.23 - Balatonica
vintage poszter

HALLÓ, ITT BALATON! plakátkiállítás nyílt a Fonyódi Művelődési Központban. A múltidéző kiállítás anyagát az egykori fonyódi könyvtáros, Bata Lőrinc hagyatékából állították össze. A rendkívüli gyűjtemény az 1950-es évek közepétől bő három évtizeden át dokumentálja a Balaton-parti település kulturális életét.




A Fonyódi Művelődési Központ kiállítását az a Varga István (könyvtáros és helytörténész) készítette elő, aki a tavalyi TEDxBalatonon egy remek előadásban emlékezetesen mesélt az anyaggyűjtés és a digitalizálás meglepetésekkel teli útvesztőiről. Az ő sokéves munkájának köszönhetően láthatjuk most Bata Lőrinc lenyűgöző gyűjteményét balatoni plakátokból, szórólapokból, hirdetményekből.

 

 

A kiállítás címét adó Halló, itt Balaton! a maga korában rendkívül népszerű zenés műsor volt a Fonyódi Szabadtéri Színpadon, ahol a kor legnagyobb sztárjai (Korda György, Koós János, Zalatnay Sarolta, Hofi Géza) menetrendszerűen megfordultak. Bata Lőrinc minden ilyen eseményen jelen volt és gondosan félretette a beharangozó reklámlapokat, amelyeket gyakran saját ceruzás jegyzeteivel látott el. Fonyód és a környező települések színes kulturális felhozataláról számolnak be a megsárgult dokumentumok, amelyekre az 1991-ben elhunyt gyűjtő padlásán találtak rá. 

A plakátok között vannak kézzel készített unikális példányok is, így nem csak a korszak életmódját, de a technikai megoldásait is nyomon követhetjük, ha végigböngésszük a gazdag anyagot. A megnyitón levetítették Ember Judit AZ OLCSÓJÁT ÉS A JÓJÁT című 1974-es dokumentumfilmjét, amelyben az akkor épp könyvterjesztőként tevékenykedő Bata Lőrincet ültette a kamera elé. A filmből kiderül, hogy a gyűjtés mindvégig egy tudatos életküldetés tevékenysége volt, amelynek a lenyomatát mostantól a kiállításhoz készült katalógus őrzi.

 

 

A VEB2023 EKF program támogatásával megvalósult időszaki kiállítás május 31-ig látogatható, valamint a helyszínen a katalógus is megvásárolható.

 

Forrás: helloveb.hu, Illusztráció: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MORBID, MÉGIS TÖKÉLETES VALENTIN-NAPI AJÁNDÉK

>> PÁRIZSI MŰGYŰJTEMÉNYBŐL NYÍLIK KIÁLLÍTÓTÉR BALATONFÜREDEN