Párizsi műgyűjteményből nyílik kiállítótér Balatonfüreden


2022.12.16 - Balatonica
párizsi utcakép színes nyomatokkal

Veszprémmel párhuzamosan a Balaton-felvidék városai is sokat szépülnek a kulturális fővárosi évre. Balatonfüreden párizsi műgyűjteményből – Modern Műtár néven – vadonatúj kiállítótér, a Vaszary Galériában pedig nagyszabású képzőművészeti tárlatok nyílnak. Mondjuk még?




Modern Műtár néven új kiállítótér nyílik tavasszal Balatonfüreden. Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit több ezer darabos, Párizsban felépített gyűjteményében főként Franciaországban alkotó magyar művészek festményei, szobrai, tusrajzai, fotói láthatók majd. A Vaszary Galériát és a Szívkórházat összekötő barátságos út mentén fekvő új múzeum európai, tengerentúli és magyar anyagában kiemelten fontos lesz a konstruktív és konkrét művészeti irányzatok bemutatása, ezek élményszerű megismertetése a nagyközönséggel.

 

Ezen felül a Vaszary Galéria is további jelentős tárlatoknak ad otthont. 2023 folyamán a geometrikus absztrakció és a szisztematikus festészet világhírű képviselőinek, a magyarországi művészeti életben már több mint ötven éve meghatározó szerepet vállaló Maurer Dórának és Bak Imrének rendeznek kiállításokat. A neoavantgarde mindkét képviselőjének 1960 körül indult a pályája, a minimalizmus, a hard age, a shaped canvas (formázott vászon) képviselői közé tartoznak. Mindkét alkotó életművének jellemzője, hogy képesek a múlt fragmentumait, a különböző szemantikai és történeti rétegeket jelen idejűvé formálni. A változásban a változatlan bemutatásával egyúttal egy etikai iskolát is teremtettek. Bak Imre kiállítása 2023. január 22-től, Maurer Dóra tárlata szeptember 9-től tekinthető meg.

Úgyszintén a Vaszary Galéria ad helyet a Balatonboglár 50 címet viselő balatonboglári kápolnaprojekt kiállításnak is. Ötven éve történt, hogy Balatonbogláron a hatóságok bezárták azt a kápolnaműtermet, ahol négy éven át mintegy kétszáz művész állította ki munkáit. A műhely működésének lelke és a projekt megtervezője Galántai György szobrászművész volt. Az a néhány év pedig, amikor a magyarországi neoavantgard legjelentősebb alkotói állítottak ki a kápolnában és a városban, egybeesett az 1968-as gazdasági reformok bevezetésével és egy viszonylagos kulturális enyhüléssel, amely 1973-ban radikális véget ért. A kurátor a Szépművészeti megakiállításairól ismert Geskó Judit lesz.

 

Forrás: Csodálatos Balaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÚJRANYITJA KAPUIT A HÓFEHÉR KASTÉLY

>> FESZTIVÁLHANGULAT BALATONI MÚZEUMOKBAN