Rekord nagyságú pontyot fogtak


2023.04.30 - Balatonica
horgászok csónakban hajnalban

Véget ért a IX. Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa (IBCC). A közel 140 óra alatt rekord mennyiségű 75 tonna halat fogtak ki a világ legnagyobb, balatoni pontyfogó versenyén. Időközben feloldották a ragadozóhalak fogási tilalmát is.




Az elmúlt héten a világ legnagyobb pontyfogó bajnoksága zajlott a Balaton körül. 21 országból, 255 csapat tette próbára horgásztudását, hogy a rendelkezésre álló hét nap alatt kifogják, majd egy fotó elkészítését követően visszaengedjék a horogra akadt pontyokat. 

Az időjárás kegyes volt a versenyzőkhöz, a kapások egymást érték a Balaton szinte teljes partszakaszán. Ennek a segítő körülménynek és a horgászok magas szintű technikai tudásának köszönhetően idén rekord mennyiségű halat fogtak a pontyhorgászok. A tavalyi 30 tonnás összfogáshoz képest az idei évben összesen 7872 darab nagytestű ponty akadt horogra. A legnagyobb halat a Cereal Boilies csapat fogta, amelynek súlya 30.7 kg volt.

 

Fotó: IBCC

 

A verseny megálmodója, a The Fishing&Hunting csatorna volt. A GPS-adatokból tudjuk, hogy a horgászok mintegy 22.000 km-t tettek meg a vízen csónakjaikkal. Ez egy olyan hosszú út, mintha az Egyenlítő mentén a fél világot megkerülték volna. A közvetítésnek köszönhetően 100 országból követték figyelemmel a rendkívüli teljesítményt. 2024-ben jön a folytatás: a jubileumi, X. Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupán!

Ugyanakkor tegnap éjfélkor feloldották a süllő, a balin, a sügér és a csuka fogási tilalmát, valamint véget ért a csónakos tilalom, azaz kezdetét vette a ragadozós szezon. Ennek eredményeképp a Balaton víztükrét a hétvégére horgászcsónakok és kisméretű halászhajók lepték el.

 

Forrás: hirbalaton, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> HORGÁSZATI KORLÁTOZÁSOK A BALATONNÁL

>> TILOS KIFOGNI EZEKET A RAGADOZÓHALAKAT