Februári melegrekordot mértek


2023.02.19 - Balatonica
téli napsütés erdős tónál

A hétvégén lekerült a sapka és a sál, viszont előbújt a hóvirág. Az ország több pontján melegrekordok dőltek, köszönhetően a főn nevezetű száraz-meleg bukószélnek. A langyos, tavaszias napokat némi csapadék követi. Ki hogy örült a váratlan jó időnek?




Az Országos Meteorológiai Szolgálat posztolta tegnap délután, hogy megdőlt a napi országos és a budapesti melegrekord is.

Előzetes adatok alapján megdőlt a mai napra vonatkozó napi melegrekord. A korábbi rekordot Pécs tartotta még 1955-ből, akkor 18,2 fokot mért a műszer. A rekordot közösen Sopron és Fertőrákos döntötte meg, hiszen mindkét állomáson 19,8 fokig melegedett a levegő. Ezen kívül új fővárosi rekord is lesz, ugyanis a 2019-es újpesti 15,1 foknál mindössze a Budai-hegyekben nem lett melegebb, sőt, több mérőállomáson 17 fokokat mértek.

Mindenesetre hozzáfűzték, hogy hivatalossá csak az adatellenőri vizsgálat után válik a bejelentés.

OMSZ Facebook

Az ábrán látható, hogy a Balaton környékén az országos értékeknél valamivel alacsonyabb hőmérsékleteket mértek, átlag 12-14 fokokat. Talán nem is baj, hiszen az elmúlt hónapok egyéb időjárási szélsőségeket (szélviharok és jégzajlások) már felvonultattak a térségben.

A felmelegedés egyébként a főn nevezetű időjárási jelenségnek köszönhető. Hogy az micsoda? A met.hu kisokosa szerint meleg, száraz leszálló légmozgás a hegységek szél irányával ellentétes oldalán. A hegység fölött átáramló levegő a túloldalon süllyedés közben felmelegszik. A jelenség minden magasabb hegység környezetében megfigyelhető, és nem csak a hegy lábánál, hanem nagyobb távolságban is érezteti hatását. Így fordulhat elő, hogy hazánkban nyugatias szelek esetén az Alpok főnhatása helyenként magasabb hőmérsékletet és szárazabb levegőt eredményezhet a teljes nyugati országrészben. Ehhez hasonlóan északi, illetve keleties áramlásnál a Kárpátok, illetve az Erdélyi-szigethegység főnös hatása érvényesülhet a határaink menti területeken. A főn közvetlenül a magas hegységek oldalában vagy annak lábánál viharos, esetenként pusztító erejű is lehet.

 

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> 100 KM/H FELETTI SZELEK SÖPÖRTEK VÉGIG A BALATONNÁL

>> JÉGZAJLÁSOK A BALATONON. EMLÉKEZTEK?