Nyári vitorlás táborok az egész család számára


2024.07.06 - Balatonica
vitorlások víztükör

A nyári hónapokban több ezer gyermeket iratnak be balatoni vitorlás táborokba. Idén azonban a szülőknek azt javasolják, hogy menjenek el ők is egy ilyen tanfolyamra, hiszen a képzések piacán egyre népszerűbbek a felnőtteknek szóló, játékos oktatási formák.
Manapság már úgynevezett családi vitorlás tanfolyamokat is tartanak, ahol a gyerekek és a szülők együtt sajátíthatják el a vitorlázás alapjait. Neves magyar vitorlázók és oktatók úgy vélik. hogy a vitorlás tanfolyamoknak számos haszna lehet majd  az iskolában is, hiszen ez a sport fejleszti az alábbi készségeket: 

> Problémamegoldás: A vitorlázóknak folyamatosan alkalmazkodniuk kell a változó szél- és vízi körülményekhez. Ez fejleszti a problémamegoldó képességüket és a gyors döntéshozatalt.

> Kritikus gondolkodás: A vitorlázóknak meg kell érteniük a szél, az áramlatok és a hajó fizikáját, hogy hatékonyan navigáljanak. Ez fejleszti a kritikai gondolkodási és elemzési készségeiket.

> Kommunikáció és csapatmunka: A vitorlázás gyakran csapatmunka, ahol a legénység tagjainak hatékonyan kell kommunikálniuk és együttműködniük a hajó biztonságos és hatékony üzemeltetése érdekében. Ez fejleszti a kommunikációs és csapatmunka készségeiket

> Önbizalom és rugalmasság: A vitorlázás kihívást jelenthet, és a vitorlázóknak meg kell tanulniuk, hogyan birkózzanak meg a kudarcokkal és a kihívásokkal. Ez növeli az önbizalmat és a rugalmasságot.  .

Stircz Tamás, Második Hullám Vitorlás Iskola vezetője szerint: aki idén elmegy gyermekével együtt egy tanfolyamra, az a fentebb felsorolt készségek alapját elsajátíthatja, amelyek biztosan hasznosak lesznek szeptemberi iskolakezdésnél is. Szerinte csak sztereotípia, hogy a vitorlázás a felső tízezer sportja. Ha egy baráti társaság tudatosan tervezi meg utazását, akkor fejenként 8-10 ezer forintból is olyan élményben lehet részük, amely jóval maradandóbbá válhat, mintha csak beülnének egy sörözőbe. Több gyerektábor működik Alsóörsön, Csopakon, Füreden, Tihanyban, Siófokon, Földváron és Fonyódon is. Az északi part további része kicsit kiesik, de Keszthelyt és Révfülöpöt nem szabad elfelejteni, ahol szintén van gyerektábor. Egy-egy táborban a tízhetes szezon alatt akár 300 gyerek kóstol bele vagy tanulja meg ezt az elképesztő sportot.

 

 

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke mindezekhez hozzátette: a vitorlázás nagyon fontos turisztikai vonzerő a Balatonon. Hogy milyen nagy az érdeklődés eziránt a sport iránt, azt jól bizonyítja a minden évben megrendezendő Kékszalag verseny is. A rendezvény idején  nem csak a tavon jelenik meg több száz hajó. De a szárazföldön is megtelnek a panorámával rendelkező kávézók és borászatok. Ilyenkor több ezer ember a partról követi az eseményeket. Mindez megjelenik a szolgáltatók. vendéglátósegységek, szállodák  bevételeiben is. A turisztikai szakember úgy véli, a vitorlás tanfolyamok  sokat segítenek abban is, hogy meglegyen az a fajta utánpótlás a turizmusban, amelynek köszönhetően nem csak a nyári melegben, de hűvösebb, szelesebb időszakban is sokan érdeklődjenek a Balaton iránt. Sőt, a vitorlázás a Négy Évszakos Balaton koncepció egyik fontos eleme lehet a jövőben, hiszen már szilveszterkor és farsangkor is szerveznek itt regattákat, amelyek jelentősen hozzájárulnak a turizmus bevételeihez.

 

 

Forrás és fotó: Balatoni Turizmus Szövetség

KAPCSOLÓDÓ

>> EGY FESZTIVÁL, AHOL A GYEREKESEK IS LAZÍTHATNAK

>> TENGERNYI PROGRAM A KÁLMÁN IMRE MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN