A rekordok évada a balatoni turizmusban


2024.01.30 - Balatonica
naplemente fonyódnál badacsony

A Balatoni Turizmus Szövetség mérlege szerint a Balatonnak van a legjobb sajtója a turisztikai régiók közül. A több tízmillió forintot érő tavalyi sajtómegjelenés tükrözi, hogy a balatoni régiónak az országos médiában is komoly publicitást lehet generálni. Ráadásul egyéb rekordokkal is szolgált a tavalyi szezon.




Tavaly mintegy 60 pihenéssel, utazással kapcsolatos témát juttatott el a sajtóhoz a Balatoni Turizmus Szövetség, amely több mint 200 megjelenést könyvelt el a mértékadó sajtóorgánumokban. Mindezek nyomán összegezve arra jutottak, hogy a turisztikai piaci szereplőknek az újságírókkal szerencséjük van, mert általában pozitívan és érdeklődéssel tekintenek a balatoni történések felé. Sőt, mára bebizonyosodott, hogy nem csak főszezonban érdemes a Balatonhoz menni, hiszen nagyon sok program van mind a négy évszakban.

A régió egyre több elsőosztályú fesztivált és kulturális eseményt tud felvonultatni. Tavaly nyilván a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elnevezésű eseménysorozat is segített abban, hogy sokan legyenek a régióban. A négy évszakos Balaton koncepció népszerűsítését a bicikliutak fejlesztése is segítette: a tó körül mintegy 800 kilométer kijelölt kerékpárút, tematikus túrák, applikáción keresztül elérhető útvonaltervek, kerékpárosbarát szállások várják a bringásokat. Ezenkívül a szállások fejlesztését szolgáló Kisfaludy program, valamint a strandok minősítését és fejlesztését megcélzó projektek segítették a tájékozódást. Az ilyen kezdeményezésekre azért is van nagy szükség, mert rengeteg álhír, olykor egy-egy hecckampány terjeng a balatoni vendéglátók lejáratására.

 

 

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2023 decemberében a turisztikai szálláshelyeken országosan 1,1 millió vendég 2,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 16, a vendégéjszakáké 13 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A balatoni régió kiemelt helyen végzett: a magánszálláshelyen töltött vendégéjszakák húsz százalékát a Balatonnál regisztrálták.

Még egy jó hír, hogy a BAHART tavalyi utasszáma több évtizedes rekordot döntött meg: közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban. Az elmúlt 22 évben nem volt példa ekkora balatoni forgalomra. A hajók közül kiemelkedett a kompok utasszáma: több mint 1 millió 423 ezren választották a komp szolgáltatást. A szállított kerékpárok száma is jelentősen nőtt, több mint 16%-kal emelkedett az előző évhez képest.

Hajrá, Balaton! :)

 

Forrás: HírBalaton / Bahart / vg.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÚJABB BALATONI SIKER A FAGYI VILÁGKUPÁN

>> HÚSVÉTKOR INDUL A BALATONI HAJÓZÁSI SZEZON (2023)