Nemzetközi gitárünnep Balatonfüreden


2023.06.20 - Balatonica
gitár és gitáros háttal

Immár 17. alkalommal várja a klasszikus gitárzene kedvelőit a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál. Virtuóz vagy éppen romantikus, temperamentumos vagy elmélyült – élő gitárzenék négy napon keresztül. Az esti koncerteket délelőtti mesterkurzusok kísérik.




Június 28. és július 1. között négy sűrű napon keresztül neves hazai és külföldi fellépők, a klasszikus gitározás legjobb előadói adnak koncerteket és mesterkurzusokat a 17. Nemzetközi Gitárfesztiválon Balatonfüreden. Az elmúlt években összesen 34 országból érkeztek virtuóz fellépők, és a felhozatal idén sem fog csalódást okozni a hangszer szerelmeseinek. 

Június 28-án az olasz Marco Piperno és a francia Cassie Martin koncertjével kezdődik a fesztivál. A két fiatal gitárművész az idei és az elmúlt évben több rangos nemzetközi versenyt is nyert. Június 29-én három különböző fellépőt hallhat a közönség. Az estet Szilvágyi Sándor Liszt-díjas gitárművész emlékének ajánlják a szervezők. A koncert egyben kottabemutató is lesz, Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című darabja hangzik el három gitáron, melyet Szilvágyi Sándor írt át a hangszerre és a Tempevölgy Kiadó gondozásában jelenik meg a fesztivál kezdetére. Az esten Bogdányi Roland és Oláh Vilmos Szilvágyi Sándor volt növendékei játszanak, majd a koncert második felében a több nemzetközi kamarazenei verseny győztesét a Venti Chiavi Gitár Triót hallhatjuk.

 

Marco Piperno

Június 30-án az igazi közönségkedvenc, olasz Carlo Marchione gitárművész fellépését élvezheti a közönség. A gitár fejlődéséhez való kiemelkedő hozzájárulásáért 2017-ben elnyerte az egyik legrangosabb nemzetközi díjat, az Aranygitárt. A fesztivál utolsó napján, július 1-én Pablo Marquez argentin gitárművész lép színpadra, akit korunk egyik legtökéletesebb és legteljesebb zenészeként tartanak számon, ritka kifejezési szintre emeli a gitárt, ötvözve a spontaneitást és a mély intellektuális szigort. Repertoárja a legelső lant kiadványoktól a legfrissebb kortárs művekig terjed.

 

Pablo Marquez

 

A fesztiválon Carlo Marchione, Pablo Marquez, Csáki András és Eötvös József gitárművészek nyilvános mesterkurzusokat tartanak délelőttönként, 9-13 óra között a Ferencsik János Zeneiskolában, ahol egy-egy tehetséges fiatalt tanítanak közönség előtt, hogy az apró műhelytitkokba is bepillantást kaphassanak az érdeklődők.

 

Forrás: balatonfured.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EZEKEN A HELYEKEN PEZSDÍTŐ KOMOLYZENE VÁR A NYÁRON

>> JÁTÉKOK A HÉVÍZI VÉDERDŐ ZÖLDJÉBEN