Újszerű fogadalmak. Ezekért megéri!


2023.01.12 - Balatonica
égtájak szélkakas kék háttér

Régi népszokás újévkor fogadalmakat tennünk, hogy mit fogunk másként, többet, jobban csinálni mostantól. A legelső fogadalmakat az ókori babilóniaiak jegyezték fel 4000 évvel ezelőtt. Talán itt lenne az ideje friss tartalommal és új értelemmel megtölteni az idejétmúlt hagyományt. Ehhez nyújtunk ötleteket!




Bővítsd a baráti körödet!

A mentális és fizikai jólétünkre egyaránt hatással van a társasági életünk minősége. Minél idősebbek leszünk, annál kevesebb új embert engedünk magunkhoz közel, hiába lennénk képesek tapasztaltabban választani, az ismerkedési kedvünk megcsappant. Izgalmas újévi kihívást jelenthet, ha most mégis megfogadjuk, hogy havonta legalább egy új emberrel összebarátkozunk, aztán lesz, ami lesz. Ne feledjétek, minden ember egy különálló világ, más nézőpontokkal, más tapasztalatokkal – felfedezni ezt a másik világot segíthet átértékelni és megújítani a sajátunkat is!

Szeresd a tested, baby!

A fogadalmaink többsége szigorú diétákra és edzésprogramokra szorítkozik. Nem véletlenül adjuk fel ezeket olyan hamar, majd mindent feledve kezdjük ugyanonnan jövő év januárban. Az esztétikusabb és kiegyensúlyozottabb megjelenés kizárólagos feltétele, hogy jó viszonyba kerülünk a saját testünkkel. Ahelyett, hogy rámutatnánk a szégyellt (vagy beképzelt) testi hibákra, keressünk három olyan részletet a testünkön, amelyekkel elégedettek vagyunk. Ha ezzel megvagyunk, annyi dolgunk maradt, hogy a következő három hónapban minden reggelt azzal kezdjünk, hogy a tükör előtt állva megkeressük a kedvünkre való testtájakat és néhány percig gyönyörködünk bennük. Utána garantáltan több kedvünk lesz a sportöltözők közönsége előtt is meztelenre vetkőznünk, magyarán bátrabban nekiindulunk az edzőtermeknek és az uszodáknak.

Élessz fel egy gyerekkori vágyat!

Vélhetően mindenki gyerekkorából hátramaradt egy-egy soha be nem teljesült kívánság. Megépíteni Manhattan felhőkarcolóit legóból, végigkóstolni az összes fagyit a kedvenc cukrászdában, autogramot kérni az olimpikon sportolóktól, az első sorban ugrálni egy nyári fesztiválon, megtanulni két ujjal fütyülni, ilyenek. Miután kipipáltuk a felnőttkor kötelező elvárásait, és épp kezdenénk unni az életet, pont jókor jut eszünkbe, hogy visszatérjünk ezekhez a rég elfeledett gyerekkori ábrándokhoz, és végre-valahára tegyük valósággá őket. Az idei születésnapunkra lepjük meg magunkat olyan ajándékokkal, amelyekre gyerekként hiába vártunk!

Kísérletezz új ízekkel!

Legyünk húsimádók, vegánok vagy szimplán válogatósak, az egészségtelen étrend közös jellemzője, hogy túlzottan egysíkú, nincs benne elég változatosság. Használjuk ki az ünnepi lakomák utáni átmeneti teltségérzetet, és próbáljunk ki eddig messziről elkerült hozzávalókat, fűszereket, recepteket – az sem baj, ha nem ízlik, legfeljebb kompenzáljuk a karácsonyi túlevést. Jobb esetben vadonatúj ízvilágokat fedezünk fel magunknak, amitől újra élvezet lesz bevásárolni és sütni-főzni. Tervezzük úgy, hogy minden hétre jusson egy gasztrókaland.

Segíts másokon!

A fogadalmakkal titkon azt reméljük, hogy látványos változást fogunk eszközölni saját magunkon vagy az életünk egy-egy színterén. Mi lenne, ha nem magunkkal kezdenénk? Mások életére úgyis mindig jobb rálátásunk van, mint a sajátunkéra. Nézzünk csak körül és találjunk rá minden egyes nap arra a valakire, akinek aznap a leginkább segítségre van szüksége és kínáljunk fel neki valamit, ami a képességeinkből futja. Kedves, egyszerű gesztusokra gondoljunk, mint amilyen egy jól időzített mosoly, egy ölelés, néhány biztató mondat, egy jó beszélgetés, apró meglepetések, vagy hogy megkérdezzük: segíthetek? Ha sikerül mindennapos szokássá emelnünk az önzetlen jótetteket embertársainkkal, szép lassan elterelhetjük a figyelmünket az örökös panaszkodásról és önsajnáltatásról.

Egyébként a babona szerint január közepéig meg kell tennünk az első lépést, hogy a fogadalomból legyen is valami, úgyhogy még épp időben vagytok. Hajrá!

 

Forrás: realbuzz, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> A KÁVÉZÁS A HOSSZÚ ÉLET KULCSA

>> HIHETETLEN ÁLOMMELÓK, AZ ÉLETKOR NEM SZÁMÍT