Mit rejt a cuvée a borcímkén?


2023.02.20 - Balatonica
két szőlősor dombvidék

A Veszprémi Érseki Pincészetben most készül a cuvée. Hogy az micsoda? Többfajta szőlő összeszüretelésével készült, úgynevezett házasított bor, nem úgy, mint a fajtabor, amely eredetileg egyetlen szőlőfajtából való. Az érseki alapborok többsége a házasítás eljárásával készül, amely már februártól munkát ad. Mit szeretünk a cuvée-ben?




A házasításnak mint borkészítési eljárásnak szigorú szabályai vannak, nagy körültekintést és tudást igénylő folyamat. Ismerni kell hozzá az összeházasítandó fajták és borok tulajdonságait, és a házasítás arányát is meg kell határozni. Amikor feltüntetik a címkén, hogy egy adott cuvée milyen összetevőkből áll, általában a borban a legnagyobb arányban lévő szőlőfajta neve szerepel elsőnek, majd ezt követi a többi összetevő felsorolása, a házasításban lévő arányuk alapján, csökkenő sorrendben.  

Benesch Antal főborász a veol.hu-nak nyilatkozta, hogy az eljárás nem jelent mást, mint különböző szőlőfajták – esetleg dűlők – borainak szakszerű összepárosítását annak érdekében, hogy egy izgalmasabb, harmonikusabb és összetettebb bor legyen az eredmény. A házasítás ismert és gyakran alkalmazott borkészítési eljárás. Tükrözi egyrészt az adott pincészet termőterületeinek jellemvonásait, de befolyásolja a házasítás jellegét az is, hogy mi a borászi cél. A folyamat lényege röviden: különböző tételek és különböző dűlők összepárosítása úgy, hogy a legjobban bemutassák a fajták és a különböző területek adottságait. Arra törekszünk, hogy az összeházasított borok egymást erősítsék, különleges harmóniát kialakítva.

Mindszentkálla (Facebook)

A főborász elárulta még, hogy az igazi balatoni bor ízét keresik ezzel az eljárással. Az idei szezon meglepetésének szánt cuvée-ben a tavalyi forróságnak köszönhetően ismét a rajnai rizling és az olaszrizling lesz hangsúlyos, mellé „fűszerként” megjelenik majd benne egy kis Sauvignon Blanc. Különlegesség, hogy két termőterületük, Mindszentkálla és Felsőörs közül a mindszentkállai birtokon sikerült biológiai érésű (teljesen beérett) rajnai rizlinget szüretelni, így biztosan ki tudnak hozni egy prémium kategóriás, kis tételszámú rajnai rizlinget, amit minimum fél évre eltesznek palackos érlelésre. Talán ellentmondásnak tűnhet, de máskülönben a fajtaborok is házasítással készülnek, amennyiben több dűlő szőlőiből és különböző klónokból állítódnak össze.

Az 1277-es alapítású Veszprémi Érseki Pincészet tavaly novemberben megújította az arculatát, további izgalmas bejelentéseket ígérnek, érdemes lesz odafigyelni rájuk.

 

Forrás: veol.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> APJA FIA: AZ ÉV BORTERMELŐJE

>> NŐTTÖN NŐ A VÉDJEGYES BALATONI TERMÉKEK KERESLETE