Nőttön nő a védjegyes balatoni termékek kereslete


2023.01.05 - Balatonica
levendula mézeskalácsok

Az Éltető Balaton-felvidék minősítéssel ellátott szolgáltatások száma meghaladja a 110 főt. Vannak közöttük élelmiszer termékek, vendéglátóhelyek, szállásadók, kézművesek. A védjegyet szerzők száma folyamatosan nő, ám most már nem a mennyiségi növekedés a cél, hanem a meglévő tagok minőségi fejlesztése.




A Közép-Dunántúli régió területén található Éltető Balaton-felvidékért Egyesület 2014-ben jegyeztette be az Éltető Balaton-felvidék védjegyet és egyben csatlakozott a nemzetközi Rural Quality-Vidék Minősége védjegyrendszerhez. Ezt a nemzetközi védjegyet 1998-ban spanyol, francia, olasz vidékfejlesztési csoportok hozták létre, később Görögország, Portugália és Magyarország is csatlakozott hozzájuk. A közösen meghatározott cél, hogy a különleges minőséget képviselő, társadalmi, környezeti, gazdasági felelősségvállalás terén is együttműködő termelők, vállalkozók, szolgáltatók ismertségét növeljék, versenyképességüket erősítsék.

A védjegyes termékek piaca a fogyasztóval való közvetlen kapcsolatra épít. A Vidék Minősége védjegy termékeit szupermarketek elkülönített polcain, alternatív piacokon és térségi vásárokon (Bakony Expo) árusítják. A legnagyobb forgalmat azonban az úgynevezett ÉLTETŐ Pont hálózat biztosítja a vállalkozásoknak. Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület 2016-ban szakmai és kereskedelmi partnereivel együttműködve alakította ki ezt a rendszert. Így jelenleg 16, télen is nyitva tartó helyi üzletben és Tourinform irodában lehet ezekhez a termékekhez garantáltan hozzájutni.

Néhány a legismertebb védjegyes termékcsaládok közül: dörgicsei Levendárium, Csicsó kerámia, Ro-Zita lovasi vendégház, monoszlói Fazekasház, Ana Naturfarm, Magoskrémek, Tagyon Birtok, Royesfarm házisajtok, Nagyvázsonyi gyümölcs kertészet, Biogold hidegen sajtolt étolajok, Zsusska szörpök, Sümegi Pálinkaház.

 

Forrás: napi.hu, Fotók: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> MINDEZT JÓ, HA TUDOD A MAGYAR SAJTOKRÓL

>> 10 BALATONI ALAPANYAG SÜTÉSHEZ-FŐZÉSHEZ