Mit fog tartalmazni a balatoni Vízparti Terv?


2024.06.11 - Balatonica
papír hullámok

Várhatóan június után kerülhet nyilvánosságra a Balatonpart jövőbeni alakulását, védelmét meghatározó Vízparti Terv, amely további egyeztetéseket követően októbertől, vagy jövő év elejétől válhat hatályossá.




Gombos Márk az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség legutóbbi, Zamárdiban tartott elnökségi ülésén beszélt a Vízparti Tervről. A helyettes államtitkár a tervezet jogalkotásának ütemezéséről elmondta, ha az illetékes tárca jóváhagyja, június után közzéteszik. Megjegyezte, az önkormányzatokkal és a szakmai szervezetekkel történt előzetes szakmai egyeztetések azt mutatták, hogy relatív kevés a fennmaradt vitás kérdés, kivéve a kikötők elhelyezésének témája. A dokumentum nyilvánosságra kerülésekor tudják az érintett önkormányzatok is ellenőrizni, belekerültek-e az előzetes egyezetetések során jelzett igényeik a tervezetbe, illetve jelezhetik egyéb véleményüket. Ezzel párhuzamosan civil szereplők és a jogszabályban előírt partnerek is véleményezhetik a tervezetet.

Gombos Márk arról is beszélt, hogy jelenleg az építésügyben teljes szemléletváltást megkövetelő jogszabályalkotási munka folyik. A magyar építészetről szóló törvényt tavaly év végén fogadták el, életbe is lépett, a lényegi, szigorú részei azonban ez év október elsejétől lépnek hatályba. A teljes szemléletváltás jellemző a balatoni Vízparti Tervre is, amelynek lényege a természeti és az épített környezet védelme. Az előkészítés nagyon fontos szempontja volt, hogy a zöldfelületek, a strandok és egyéb közcélú funkciók meg tudjanak maradni, és kártérítési igény lehetőleg ne keletkezzen

A részleteket itt olvashatjátok el.

 

Forrás: HírBalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> TÁRSASJÁTÉK ÉS NYEREMÉNYJÁTÉK A ZÖLD GONDOLAT JEGYÉBEN

>> A MAGYAROK HARMADA, A TINÉDZSEREK FELE TERVEZ BALATONI ÜDÜLÉST