Minden idők legjobb tévés főcímdalai


2023.10.04 - Balatonica
arany mikrofon hangstúdió

A héten debütált Herendi Gábor új Valami Amerika-sorozatának főcímdala, a VALAMI AMERIKAI, Azahriah előadásában. Ennek kapcsán rögtön végigpörgettük az elmúlt évtizedek legemlékezetesebb tévés főcímdalait. Időutazás indul!




KACSAMESÉK (1987-1990)

Gyerekkorunk ékköve, a Disney réges-régi animációs sorozata menthetetlenül összeforrt Mark Mueller hamiskás-bugyuta főcímdalával. Kinek milyen emlékképek ugranak be, ha meghallja: DuckTales! Woo-oo!

 

X-AKTÁK (1993-2018)

A mai napig sokunkat kirázza a hideg, ha meghalljuk Mark Snow kísérteties dallamfutamát. A legenda szerint a zeneszerző zongorázás közben véletlenül rákönyökölt a billentyűzetre, és annyira megtetszett neki a hirtelen hangugrás, hogy benne is hagyta a végső változatban.

 

JÓBARÁTOK (1994-2004)

Egy ilyen felsorolásból nem maradhat ki a '90-es évek bombasikere, bár mostanra sokaknak a könyökén jön ki a rengeteg ismétlés miatt. A The Rembrandts formáció egyetlen nagy dobása az I'll be there for you című vidám dalocska, és ezek szerint ennyi elég is volt az örökléthez.

 

MISSION: IMPOSSIBLE (1966-1973)

Kevesen tudják, hogy a Mission Impossible brand már Tom Cruise óvodás korában is nagy sikerrel futott a tévében, méghozzá ugyanazzal a zenei témával (az argentin Lalo Schifrinnek köszönhetően), amire mindannyian betörő pózba vágjuk magunkat. A háttérben zakatoló dobolás az M és I betűk morzéját ismételgeti.

 

TRÓNOK HARCA (2011-2019)

Egy teljesen új generáció agymenése lett a fantasy műfaj koronázatlan királydrámája. A német-iráni zeneszerző Ramin Djawadi hatásvadász szerzeménye valószínűleg azokhoz is eljutott, akik amúgy nem darálnak sorozatokat. Akár libabőrösek leszünk, akár kiráz minket a hideg, erről a zenéről mindig eszünkbe fog jutni, hogy Winter Is Coming.

 

+ VALAMI AMERIKAI (2023- )

És akkor álljon itt a vadonatúj magyar dal, ami a lista apropóját adta. A szerzemény előadója, zeneszerzője és szövegírója Baukó Attila Azahriah, aki eredetileg visszamondta a felkérést, majd hetekig dolgozott rajta. A klipet Ipacs Gergely rendezte, és egy körkörös történetet látunk benne. Hogy miről szól, azt fejtsétek meg ti!

 

Forrás: consequence.net, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÚTJÁRA INDUL A BALATONI FILMZENE FESZTIVÁL

>> KONCERTEK, AMIK FÖLDRENGÉST OKOZTAK