Koncertek, amik földrengést okoztak


2023.07.03 - Balatonica
koncert tömeg tűz

Zamárdiban megrengett a föld a Balaton Sound fesztiválon bulizók miatt. Vajon előfordult máskor is, hogy koncertek okoztak kisebb földrengéseket? Mutatunk három elhíresültebb hasonló esetet a nagyvilágból!




A NAPHÍRE megírta, hogy akkora volt a buli szombaton a Balaton Sound fesztiválon, hogy az mérhető földmozgásként is kimutatható volt. Az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium tett közzé a Facebook-oldalán egy posztot, ami szerint a tihanyi állomásukon azt mérték, hogy a Dimitri Vegas & Like Mike bulija szó szerint megrengette a földet.

Az eset nem teljesen egyedülálló. Az elmúlt években három világhírű előadó eget-földet rázó koncertje utána számoltak be hasonlókról.

2011-ben a Foo Fighters Aucklandben (Új-Zéland) tartott koncertje után arról lehetett olvasni, hogy a vulkánkitörésekhez hasonló rengéseket mértek a műszerek. 2022 májusában Garth Brooks Luisianában tartott koncertjén dübörgött olyan hasítóan a zene, hogy az még a földet is megmozgatta, azóta Garthquake néven emlegetik az esetet. 2022 júniusában a Florence + The Machine banda és közönségének tombolása keltett mérhető földrengést a berlini Tempelhof Sounds zenei fesztiválon.

A hangosítás fejlesztésével várhatóan újabb esetekről fogunk olvasni az elkövetkezőkben.

 

Forrás: NAPHÍRE, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> 3 MEGAVIHAR A TÖRTÉNELEMBEN

>> ILYEN EXTRÉM JELENSÉGEKET CSAK A BALATONON LÁTHATUNK