Milyen hétköznapi szokásaink segítik a fogyást?


2024.01.18 - Balatonica
mérőszalag

Ha már annyit beszélünk az újévi fogyási mániákról, akár ki is próbálhatnánk egy-két újszerű praktikát. Nem lebecsülve a rendszeres fizikai aktivitás és a helyes táplálkozás szerepét, az alábbiakban a hétköznapi tennivalókból kiindulva sorolunk testsúlycsökkentő trükköket.




KORA REGGEL

Kezdjük a napokat hideg zuhanyzással! Ez a máskülönben is frissítő erejű gyakorlat a hőtermelés, vagyis a test hőmérsékletének fenntartása érdekében égeti a kalóriákat. Elsőként a zuhany előtt, a nap további részében minden étkezés és nagyobb testi-lelki megpróbáltatás előtt lélegezzünk mélyeket! A tudatos légzés segít a központi idegrendszerünk megnyugtatásában, így a testünk nem a kalóriák tárolására összpontosít az aktuális stresszhelyzetre adott válaszreakcióhoz.

NAPKÖZBEN

Amikor csak eszünkbe jut, tegyünk rövidebb sétákat ilyen-olyan célok érdekében. Aki kocsival jár, parkoljon a bejárattól kicsit messzebb, aki tömegközlekedik, szálljon le egy megállóval hamarabb. Ahol lift van, ott is válasszuk a lépcsőt. A lépésszámlálóval könnyedén követhető napi célszámok segítenek kimozdítani a székből. A rendszeres sétálással egyébként motiváltabbak, boldogabbak és egészségesebbek is maradhatunk, ami szintén nem elhanyagolható járulékos eredmény. 

SÖTÉTEDÉSKOR

A jobb minőségű és elegendő alvás a jobb hormonműködéssel egyenlő. Alvás közben a szervezet regenerálódási üzemmódba kapcsol. Aki jobban alszik, kevesebbet idegeskedik, ebből kifolyólag kevesebbszer fogja magát nehéz vagy cukros ételekkel kárpótolni. A másnapi jólétünk már a ma esti lefekvéssel veszi kezdetét.

REGGEL, DÉLBEN, ESTE

Tanulmányok kimutatták, hogy napi 10-15 perc nevetéssel akár 40 kalóriát is elégethetünk. Nevetés közben az izmaink összehúzódnak és kitágulnak, ami növeli a pulzusszámot és az oxigénfogyasztást. A sok nevetés csökkenteni fogja a kortizol hormon szintjét, ami jelentősen hozzájárul a súlygyarapodáshoz. De ha csak a stressztűrő képességünk javul a jókedv hatására, akkor már megérte.

 

 

Forrás: naphire.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> A TERMÁLVIZEK 5 NEMZETKÖZI FŐVÁROSA

>> DISZNÓZSÍRT FOGYÁSHOZ? NEM KIZÁRT!