Milyen hatással van a savas eső a környezetünkre?


2024.03.05 - Balatonica
tavaszi virágok zápor

A héten országszerte zajló Frankofón Filmnapok egyik izgalmas bemutatója a SAV című disztópia, amely a pusztító savas esők okozta humán- és természeti katasztrófát vetíti előre. Valójában mennyire veszélyes ez az időjárási jelenség? Mire érdemes készülnünk?




Mit érdemes tudnunk a savas esőről?

Savas esőről akkor beszélünk, ha a csapadék pH értéke savasabb az átlagosnál. A kémiailag tiszta víz pH értéke 7. Akkortól savas az eső, ha ez az érték 5 alá süllyed.

> Egyébként a hó vagy a köd is lehet savas, nem csak az eső.

> A savas lecsapódások elsősorban ipari légszennyezés (kisebb mértékben vulkanikus tevékenység) következménye. Különösen szennyező a vegyipar, a műtrágyázás, a fosszilis üzemanyagok, a bányászat és kohászat, a háztartási hulladék.

> A savas csapadék nem mindig ott puszít, ahol magas a légszennyezettség, légköri áramlásokkal akár 1500-3000 kilométerrel távolabb is leeshet.

> A kőzet, a talaj, a víz savközömbösítő képessége minden tájon eltérő (a mészköves és vulkanikus vidékek például gyorsabban pusztulnak). A pusztítás mértékét ezek a kondíciók is befolyásolják.

> A környezet pH változására leggyorsabban a zuzmók reagálnak. A fák közül a legérzékenyebbek a fenyvesek (a sav lemarja a gyantaréteget). Ahonnan tehát tömegesen eltűnnek, ott feltételezhetően hullott jócskán savas csapadék.

> A tavak és vizes élőhelyek elsavasodása szélsőséges esetben azzal is járhat, hogy a víz teljes élővilága kipusztul. A zöld színt biztosító algák eltűnése után az ilyen halott tavak kristálytiszta kéknek látszanak. (Észak-Amerikában és Európában is egyre több ilyen tóról tudunk).

> Az épített környezetet is csúfítja a mészkővel és homokkővel reakcióba lépő kénsav. Ugyanígy a kén, nitrogénnel és szén-dioxiddal társítva a fémszerkezeteket is korrodálja, például a hidakat, korlátokat. A lehámló festékrétegek a nehézfémekkel tovább szennyezik a környezetet.

> A kén-dioxid és a nitrogén-oxidok az embereknél, állatoknál légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak, vagy súlyosbíthatják a meglévő tüneteket. 

> Jelenleg Kínában, az USA-ban, Kelet-Európa országaiban, illetve a volt Szovjetunió területén lévő erdőkben okoz a savas eső vészjósló pusztításokat. Az iparosított területek közül ott, ahol a levegőtisztasági szabályozás nem elég szigorú és következetes.

> Globális szinten a káros anyagok (szén-dioxid, kén-dioxid, klór, ammónia) kibocsátásról szóló nemzetközi egyezmények jelentenék a megoldást. 

Itt többet is megtudhattok a jelenségről.

 

 

Forrás: xforest.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> AZ ESŐ NAPOS OLDALA

>> 12000 ÉVES ESŐ ÚTJÁT KÖVETHETJÜK