Miért van egyre kevesebb hattyú a Balatonnál?


2024.06.07 - Balatonica
hattyú fiókák

Jelentősen visszaesett az utóbbi időben a hattyúk állománya a Balatonnál. A tó vízszintjének mesterséges szabályozása komoly kihatással van a madárállomány alakulására is, a part menti építkezések következtében megcsappanó nádasok száma komoly következményeket vonhat maga után: jelentősen beszűkülhet az egyes madárfajok élettere.




Ami a hazai hattyúk állományát illeti nincs okunk örömre, mondta el Szinai Péter zoológus a HelloVidék kérdésére. Az utóbbi években jelentősen megcsappant a hazai állomány. E mögött egy növekedés utáni állománystabilizáció állhat, valamint az, hogy az utóbbi években jóval tudatosabbak lettek az emberek is, és felhagytak a hattyúk etetésével. A szakember szerint nem tett jó a hazai állomány szempontjából az sem, hogy nem igazán történt előrelépés a Balaton körüli nádasok állapotával kapcsolatban, így nem, hogy nőtt volna, hanem tovább csökkent az egyes madarak élettere is.

Mint mondta, a mesterségesen magasan van tartott vízszint nagyon nem tett jót az utóbbi években a nádasoknak. Ami jó az embernek, nem feltétlenül jó a vízimadaraknak. A Balaton vízszintjének mesterséges szabályozása sokszor kedvezőtlenül hat ki a madárállományra is. A további veszélyforrások közül kimagaslik az áramütés, de ugyancsak komoly veszélyforrásnak számít a közúti közlekedés is, mivel még mindig rengeteg madarat gázolnak el a Balaton körüli útszakaszokon. Harmadik tényezőként kell megemlíteni a horgászattal összefüggésbe hozható balesetek számát is, egész konkrétan a damilokba és horgokba gabalyodott végtagok okozta halálos veszélyt. Ugyanakkor a szakember szerint a hazai madármentés kapcsán érdemes elmondani, hogy egyre több mentőhely létesült az utóbbi időben Magyarországon, így összességében kijelenthető, hogy e tekintetben jó irányba mennek a dolgok.

 

Forrás: Hello Vidék, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EGY HATTYÚPÁR MEGHATÓ RAGASZKODÁSA

>> RITKA HATTYÚK TŰNTEK FEL A KIS-BALATONNÁL