Miért főz újra mindenki lencsét?
2025.12.23 - Balatonica
A lencse sokáig egyet jelentett az újévi lencsefőzelékkel és a „muszáj megenni” kategóriával, az utóbbi években viszont látványosan visszatért a gasztronómia fókuszába. Nem véletlenül: olcsó, tápláló, sokoldalú, és egészen különböző konyhákban érzi otthon magát, az indiai fűszeres fogásoktól a mediterrán salátákig.
Miért szeretjük újra?
A lencse kiváló növényi fehérjeforrás, magas a rosttartalma, jól laktat, miközben alacsony a zsírtartalma. A húsfogyasztás csökkentésére törekvő konyhák egyik alapélelmiszere lett, de azok is szívesen nyúlnak hozzá, akik egyszerűen csak könnyebb, mégis tartalmas ételeket keresnek. Ráadásul gyorsan elkészül, jól fűszerezhető, és meglepően sok arcát tudja mutatni: krémes, roppanós, friss vagy épp mély, földes ízű formában is.
A klasszikus barna lencse mellett egyre gyakrabban találkozunk vörös, zöld vagy fekete (beluga) lencsével is.
-
A vöröslencse hamar szétfő, ezért ideális krémlevesekhez, currykhez.
-
A zöld lencse főzés után is egyben marad, salátákban, köretekben remek.
-
A beluga lencse elegáns, enyhén diós ízű, fine dining tányérokon is megállja a helyét.
Klasszikus újragondolva
A lencsefőzelék ma már ritkán készül lisztes rántással. Helyette jöhet a babérlevél, a mustár, egy kevés citromlé vagy almaecet, esetleg sült zöldségekkel turmixolt sűrítés. Feltétnek nemcsak virsli vagy fasírt passzol hozzá, hanem tükörtojás, sült gomba vagy akár pirított halloumi is.
A világkonyhák régóta tudják, amit mi most fedezünk fel újra. Indiában a daal (fűszeres főzelék) alapélelmiszer, a Közel-Keleten lencséből készül melengető leves, Olaszországban pedig ünnepi köretként is megjelenik. Ezek az ízek könnyen beépíthetők az otthoni konyhába is: egy jól eltalált fűszerkeverék máris új dimenzióba emeli a legegyszerűbb alapanyagot.
Több mint újévi babona
A lencsét hagyományosan a bőséggel és szerencsével társítjuk, de jó lenne, ha nemcsak január első napjaiban kerülne elő. Egy gyors lencsesaláta ebédre, egy fűszeres leves vacsorára vagy egy tartalmas egytálétel hidegebb napokon: a lencse egész évben működik :)
Fotó: unsplash
KAPCSOLÓDÓ
>> Három karácsonyi halétel az ünnepi asztalra
>> Mit isznak a magyarok? Új számok mutatják, merre tart a magyar ízlés




