Három karácsonyi halétel az ünnepi asztalra
2025.12.20 - Balatonica
Sok családban elképzelhetetlen, hogy a karácsonyi asztalról hiányozzon a hal. Legyen szó klasszikus fogásról vagy egy könnyedebb, modernebb változatról, a halételek egyszerre hordozzák a hagyományt és az ünnepi eleganciát. Mutatunk három olyan karácsonyi halételt, amelyek biztosan méltó helyet kapnak az ünnepi menüben.
Klasszikus halászlé – a karácsony lelke
A halászlé sokaknál a szenteste kihagyhatatlan része. Alapja a jó minőségű ponty, az apróra vágott vöröshagyma és az édesnemes pirospaprika. A halat és a hagymát lassan főzzük össze, majd paprikával fűszerezzük, végül a halszeletekkel együtt rövid ideig rotyogtatjuk. Friss kenyérrel vagy gyufatésztával tálalva igazi ünnepi klasszikus.
Rántott ponty krumplisalátával – hagyományosan ünnepi
A rántott ponty kívül ropogós, belül omlós fogás, amely sok családban karácsony első napján kerül az asztalra. A halszeleteket sózzuk, citromlével meglocsoljuk, majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatva aranybarnára sütjük. Leggyakrabban majonézes vagy ecetes krumplisalátával kínálják, ami tökéletesen kiegészíti az ételt.
Sült lazac citrommal és fűszernövényekkel – könnyed ünnepi választás
Akik a modernebb, könnyebb karácsonyi fogásokat kedvelik, gyakran választják a lazacot. A halfilét sózzuk, borsozzuk, friss citrommal, fokhagymával és fűszernövényekkel ízesítjük, majd sütőben rövid idő alatt megsütjük. Köretként párolt zöldségek vagy egy könnyű saláta is jól illik hozzá, elegáns és friss ünnepi fogást adva.
Fotó: pixabay
KAPCSOLÓDÓ
>> Nemzetközi elismerést kapott a Sió-zsilip megújulása
>> Téli Market és ünnepi hangulat Balatonakarattyán




