Miért esik jól káromkodni?


2022.11.09 - Balatonica
idős férfi eltakarja a száját

Akár mert bedugult a forgalom, akár mert lekéstük a vonatot, akár mert beszólt a főnök, akár mert hisztizett a gyerek – néha bizony jól esik egy jó kiadósat káromkodnunk. De vajon miért lesz ettől jobb nekünk? Találtunk rá 3 tudományos magyarázatot.




Csökkenti a stressz-szintet

Pilótáknál és sebészeknél tesztelték, hogy amennyiben a káromkodás engedélyezett volt, jobban teljesítettek, kevesebbet hibáztak, míg akiknél megtiltották a káromkodást, ott a szitokszavak elfojtása negatívan hatott a teljesítményükre. A csúnya beszéd univerzális tabunak számít, magyarán a feloldása (vagy akár az áthágása) bármely nyelvterületen katartikus hatással bír és egyfajta adrenalin-löketet, azaz érzelmi felszabadítást ad. Érdekes azonban, hogy ez a reakció mindenkinél az anyanyelvén érvényesül igazán.

 

Növeli a kapcsolódás erejét

A káromkodás kifejezetten jót tesz a szociális kötődéseinknek. A munkahelyi káromkodás ugyanis a szolidaritás érzését keltheti a kollégák között. Ugyanígy az iskolások között. Amikor káromkodunk, kockázatot vállalunk, hogy annak negatív következményei lesznek, például megbüntetnek érte. Ha vállaljuk a kockázatot, bizalmat fejezünk ki a többiek felé, remélvén hogy ők azzal nem élnek vissza. Amennyiben kölcsönös a bizalom (egy nyelvet beszélünk), az növeli a csoportkohézió, az összetartás erejét. Persze csak akkor működik, ha a káromkodásnak helye van és nincs túlhasználva. Ezért is mondják, hogy az intelligenciát és a kreativitást legegyszerűbben a káromkodáson keresztül lehet mérni.

 

Csillapítja a fizikai fájdalmat

Régi példa, hogy tesztalanyokat arra kértek, mártsák bele a kezüket egy tál jeges vízbe. Azoknak sikerült a legtovább elviselniük a dermesztő fájdalmat, akik szívük szerint káromkodtak egy nagyot. A legtöbbször ezen gondolkodnunk sem kell: ha belerugunk a szék lábába, automatikusan szitkozódni fogunk. A magyarázat megint abban áll, hogy az agyunk az izgalom és a megkönnyebbülés pozitív elegyével jutalmaz, amiért volt bátorságunk megszegni az etikettet. Sajnos azoknál nem működik a módszer, akik megszokásból sokat káromkodnak, náluk ugyanis elhasználódott a csúnya szavak mágikus ereje. Javasoljuk, hogy mindenki takarékosan bánjon ezzel a lehetőséggel!

 

Ha nem megy, tanuljunk Kapától és Pepétől, a káromkodás magyarországi nagyköveteitől:

 

Forrás: House of Wellness, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MI SEGÍT A MÁSNAPOSSÁGON?

>> 5 HASZNOS KÖZHELY A NEHÉZ NAPOKRA