5 hasznos közhely a nehéz napokra


2022.11.04 - Balatonica
színes üres képkeretek

A közhelyek, vagy klisék, szótári meghatározása, hogy olyannyira elkoptatott a használatuk, hogy emiatt értelmüket vesztették. A közhelyek világnapján nézzünk rá mégis néhány frappáns szófordulatra és adjunk nekik még egy esélyt: hátha visszanyerik eredeti értelmüket.




NEM A CÉL A FONTOS, HANEM AZ ODAVEZETŐ ÚT

Az eredetileg Ralph Waldo Emerson amerikai filozófus költőnek tulajdonított mondat oly sokak mottója lett a 19. század óta, hogy többnyire oda sem figyelünk rá, ha valaki mondja. Pedig bármilyen nehezebb próbatétel előtt csökkentheti a teljesítményszorongásunkat, ha arra gondolunk, hogy a kimenettől függetlenül profitálunk a részvétel és a felfedezés tapasztalatából. 

 

MINDEN JÓ, HA JÓ A VÉGE

Ezt az ezeréves mondást Shakespeare azonos című darabja tette örökérvényűvé. Manapság szeretjük azt is mondani, hogy minden úgy jó, ahogy van és úgyis minden okkal történik. Ha jobban megvizsgáljuk ezeket az állításokat, a háttérben az a felsimerés áll, hogy egy nagyobb egész részei vagyunk, felesleges a részleteken problémáznunk, minden valami nagyobb terv szerint halad a maga útján, csak legyen türelmünk kivárni azt.

 

AZ IDŐ BEGYÓGYÍTJA A SEBEKET

Írásos formában legelőször az ógörög verselő Menander jegyezte fel ezen sorokat időszámításunk előtt 300-ban. Nem túlzás azt állítani, hogy az emberiséggel egyidős ez a tudás. Bármilyen sérelmünket vagy fájdalmunkat el tudjuk viselni, ha nem is azonnal. A spirituális gondolkodók szeretik azt hirdetni, hogy nem kapunk nagyobb terhet annál, mint amennyivel meg tudunk birkózni. A placebo hatáshoz hasonlóan, ha hiszünk ebben, valószínűleg így is lesz.

 

MINDENT A MAGA IDEJÉBEN

A középkor óta használatos szófordulat eredetileg az isteni elrendést jelezte vallásos szövegekben. Nem érdemes kapkodni vagy siettetni a dolgokat, előbb-utóbb mindenre (és mindenkire) sor kerül, nem lehet végleg lemaradni semmiről, nem leszünk kihagyva a buliból. A lelassulás, a slow life kultúrája ezt a régi bölcsességet melegítette fel.

 

OTT VAN A FÉNY AZ ALAGÚT VÉGÉN

Az élet napos oldalához hasonlóan mostanra sokszor kifordított, vicces formákban ismeretes jótanács. Bár nem az ő saját agyszüleménye volt, mégis Kennedy elnök volt az, aki világszerte ismertté tette ezt a mondatot, amikor a vietnami háború gyors lezárásában reménykedett. Az elpusztíthatatlan reményt, és a nehézségek látható végét hirdető gondolat eszünkbe juthat minden olyan élethelyzetben, amikor azt érezzük, ennél rosszabb már nem lehet. Ha ezt mantrázzuk, akkor nem is lesz.

 

Forrás: Good Stuff, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> A HÉT IDÉZETE: A LÁTHATÓ JÖVŐRŐL

>> A HÉT IDÉZETE: A BUDDHISTA BÉKÉRŐL