Nő vagy csökken a balatoni lakosság?


2023.03.16 - Balatonica
makett házikó kulccsal

A Balaton környéki településeken az országos átlagot meghaladó mértékben nőtt a lakosok száma az elmúlt öt évben, főleg a kisközségek vonzzák az új betelepülőket. Úgy tűnik, a korlátozások időszakát a vidéki nyaralókban átvészelő nagyvárosiak közül sokan dönthettek a végleges költözés mellett. A népesebb balatoni városokból viszont szállingóznak el az ott lakók.




A lakosságszám-változás adatait böngészve nem rajzolódnak ki teljesen egyértelmű trendek, inkább párhuzamos folyamatok és régiók szerinti sajátosságok figyelhetők meg. Például nem lehet azt mondani, hogy az északi part egységesen gyarapszik, míg a déli part kiürül, vagy hogy a nagyobb városok mind elnéptelenednek, a kisfalvak viszont újranépesülnek. Azt látjuk, hogy a Balaton-felvidék települései között és a déli megyékben is a parttól távol esők lakossága megfogyatkozott, míg a partmentiekbe többen beköltözhettek. A Keszthely és Hévíz környéki községekbe is egyre többen települhetnek ki, mert a városok lakossága eközben fogyatkozik. Balatonakarattya, Balatonkenese és a Veszprémhez közeli kistelepülések (Lovas, Paloznak, Alsóörs és Felsőörs) népszerűségét felhajtja az infrastruktúra minősége, de Balatonalmádi városa is tovább növekedett. Máskülönben a somogyi Balatonkeresztúr és Balatonmáriafürdő is vonzóbb lett az ingatlanpiacon, miközben a némiképp hasonló adottságú Balatonboglár épp ellenkezőleg: az ott lakók jelentős mértékben elszállingóztak az elmúlt öt évben.

Itt mutatjuk a számszerű és az arányos növekedéseket egy ábrába sűrítve:

Forrás: Belügyminisztérium

 

Itt mutatjuk a számszerű és az arányos visszaeséseket egy ábrába sűrítve:

Forrás: Belügyminisztérium

 

A nagyobb városok esetében tehát hasonló folyamat figyelhető meg, mint szerte az országban. Budapesten és a megyeszékhelyeken, valamint a jelentősebb lakosságszámú városokban látható, hogy nagyobb mértékű a lakosságszám fogyása, mint a vidékkel összesített országos adatokban. Bár ez érthető: ahol többen élnek, onnan többen is mehetnek el, illetve a városokból talán bátrabban indulnak neki messzibb tájaknak is. Az egyes régiókra jellemző lakosságszám-változás hátterében továbbá az állhat, hogy megint egyre többen kereshetik az agglomerációs, természetközeli ingatlanokat, ahol még elérhető áron vásárolhatnak az előzőnél nagyobb és kedvezőbb fekvésű lakhelyeket.

 

Forrás: penzcentrum.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EURÓPÁBAN VAGY AMERIKÁBAN JOBB ÉLNI?

>> MELYIK EURÓPAI ORSZÁGBAN ISZNAK A LEGTÖBBET?