Európában vagy Amerikában jobb élni?


2022.10.05 - Balatonica
Lego Amerika

A dilemma Amerika felfedezésével egyidős. Most azért lett újra aktuális, mert kiderült, hogy egyre több amerikai család teszi át a székhelyét a jó öreg kontinensre. Vajon milyen mozgatók állnak az áttelepülési hullám mögött? Mitől vonzóbb az élet az óvilágban, mint az álmok hazájában?




Az elmúlt évekhez képest látványosan megugrott azoknak az amerikaiknak a száma, akik új lakhelyül Európát választották. A miértre több tényezőből áll össze a válasz. Az egyik legfontosabb érv, hogy annyira megerősödött a dollár, hogy megérte ingatlanba fektetni az Egyesült Államokon kívül. A másik indok a home office és a távmunka elterjedésével hozható közvetlen kapcsolatba. Oly mértékben elszálltak az amerikai nagyvárosok ingatlanárai, hogy egy kisebb apartman értékesítéséből házat vagy egész birtokot is lehet vásárolni európai vidékeken, például Portugáliában vagy éppen Szicílián. Összevetésképp: egy New York-i lakás havi bérleti díja átlag 3000 dollárra (1 260 000 forint) emelkedett, ami Európa keleti végén egy családi háztartás éves bevétele is lehet. Felmerül a kérdés, hogy mégis miért nem a kevésbé lakott amerikai vidékeket választják. Itt jön be a harmadik indok, miszerint sokan a túlengedékeny fegyvertartási szokások, az egyre terjedő utcai erőszak, a méregdrága oktatás és egészségügy elől keresnek menedéket a szolidárisabb és békésebb Európában. Egyelőre nem beszélhetünk tömeges mozgolódásról, de máris vannak szemfüles ingatlanközvetítők, akik kifejezetten az elvágyódó amerikai ügyfelekre szakosodtak, így ők is generálják ezt a trendet. Az ő tevékenységük nyomán az újonnan érkezettek hamar rátalálnak az álomotthonukra sokat érő pénzükért, amire azért is van szükség, mert helyi ingatlan hiányában állampolgárságért sem folyamodhatnak, anélkül pedig haza kell adózniuk, bárhol is legyenek alkalmazásban. Ráadás indokként nem elhanyagolható, hogy számos nemzetközi sikerű Netflix-megjelenés, élükön az Emily Párizsban című romcom kulturálisan is igencsak vonzóvá tette a klasszikus európai életmódot. Lássuk be, könnyű beleszeretni az európai gasztronómiába, építészetbe, történelmbe, és abba a földrajzi adottságba, hogy rengeteg látnivaló van közel egymáshoz.

A jövő kérdése, hogy egy amerikai szemében Európa mennyire jelenti az Európai Unió egészét, Nyugat-Európát vagy a mediterrán partvidéket. A KSH legfrisebb adatai szerint Magyarországon jelenleg 3051 amerikai állampolgár regisztrálta magát, és ez a szám valamivel alacsonyabb, mint az előző évek mutatói.

 

Forrás: Hype & Hyper, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> A BALATONI BIVALY NYOMÁBAN

>> A BALATON VIRÁGAIBÓL KÉSZÜL A MAGYAR GIN