Mennyire melegszik fel a Balaton vize?


2023.07.17 - Balatonica
hőmérő celsius fahrenheit

Odakint újabb melegrekordok dőlnek meg és a Balaton vízhőmérséklete is megállás nélkül emelkedik. Hol tart most és egyáltalán milyen magasra szokott felmelegedni? A csobbanni vágyóknak mindenképp jó hírrel szolgálnak az előrejelzések.




Meleg, nyári napokon a Balaton napi hőingása akár a másfél-két fokot is elérheti, amit persze sok egyéb tényező is befolyásolhat. A vízhőmérsékletet egy méteres mélységben mérik mindenütt, ugyanakkor több fokos eltérés is lehet a nyugati és a keleti medence, az északi és déli part között.

A Balaton hőingása nem csak a napsütés miatt változik, hanem a szél és az esőzések is befolyásolják. Amikor erős szél fúj, akkor a mélyebb, hűvösebb vízrétegek felkeverednek a felszíni, melegebb vízréteggel, ami csökkentheti a víz hőmérsékletét. Az esőzések is hűthetik a felszíni vízréteget, illetve a kikötők közelében a hajók, kompok is igen intenzív átkeveredést eredményeznek a vízben.

Ami biztos, hogy víz hőmérséklete napról napra melegszik. Balatonkenesén legutóbb 23.6 fokot, Balatonlellén 25.5 fokot, Gyenesdiáson 26.4 fokot mértek. De hol fog megállni a melegedés? Az eddigi rekordok alapján a Balaton vizének maximális hőmérséklete 31 °C, amit 2003. június 11-én és 2006. július 18-án mértek, mindkétszer Siófokon.

 

Forrás: idokep.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> 3 MEGAVIHAR A TÖRTÉNELEMBEN

>> NYÁRI NAPFORDULÓ ÉS CSILLAGFEDÉS: MIT MUTAT AZ ÉGBOLT?