3 megavihar a történelemben


2023.06.26 - Balatonica
tenger vihar kikötő

A múlt hétvégén újabb szélrekordot mértek a Balatonnál. A pénteki zivataros széllökéseket leszakadt fák, eltorlaszolt utak és a vasúti közlekedést is átmenetileg megbénító viharkárok kísérték. Ez azonban semmi a történelem legnagyobb viharaihoz képest. Mutatunk belőlük hármat!




Sandy hurrikán (2012)

A globális híreket uraló viharközvetítés, amire mindannyian emlékezhetünk. Hármas erősségű trópusi ciklon a Karib-térségben és Észak-Amerika keleti partvidékén. A maximális tartós szélsebessége 120 km/h volt. Sok milliós károkat és halálos áldozatokat hagyott maga után Kubában, Haitin, a Bahamákon, de még New Yorkban is megfulladt egy lakos, aki a pincéjébe menekült és azt sajnálatosan elöntötte a vihardagály. A Puerto Ricót 2017-ben legyaluló Maria hurrikán valójában ennél jóval erőssebb, ötös fokozatú volt, a nyilvános emlékezet mégis a Sandy híradásait őrzi élesebben.

 

Iráni hóvihar (1972)

A karibi hurrikánokkal ellentétben erről a pusztító időjárási szélsőségről alig maradtak fenn beszámolók. Annyit tudunk, hogy egy hét leforgása alatt 8 méter hó esett és rekord erősségű hóviharok pusztítottak. Összesen négyezer halálos áldozattal járt, főként Irán és Törökország területén. Voltak falvak, ahol egyetlen túlélőt sem találtak.

 

Haiphong tájfun (1881)

A Vietnám északi megyéire és a Fülöp-szigetekre lecsapó történelmi vihar legalább 23 ezer ember életébe került. A tájfun (viharos forgószél) nevét viselő vietnámi kikötőváros 7 évvel korábban lett kiépítve, azonban elég volt pár óra, hogy lényegében a földdel váljon egyenlővé. Okulván az esetből a vietnámi hatóságok utána árvízvédelmi rendszereket építettek ki és menekülési terveket készítettek. Hasonló erejű vihar szerencsére azóta sem sújtotta őket.

 

 

 

Forrás: watchmojo, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ILYEN EXTRÉM JELENSÉGEKET CSAK A BALATONON LÁTHATUNK

>> MILYEN LESZ A BALATON JÖVŐJE A KÖZÉPISKOLÁSOK SZERINT?