Mennyire békés hely Magyarország?


2023.10.25 - Balatonica
fehér és fekete galamb

Amikor bombázásokról, túszejtésről, utcai erőszakról, szerencsétlen késelésről olvasunk a nemzetközi hírekben, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mennyire biztonságos hely Magyarország. A Global Peace Index 2023-as összegzése alapján mi vagyunk a 18. legbékésebb ország a világon. Mutatjuk a listát!




A Global Peace Index nemzetközi listázása során figyelembe veszik az országok belső konfliktusainak a számát és tartósságát, a kívülről okozott és a belső konfliktusok miatti halálozások számát, a szomszédos országokkal való viszonyokat, a bűnözések számát és súlyosságát, a politikai stabilitás vagy instabilitás jelenlétét, az erőszakos tüntetések esélyét és a bűnözés alakulásának alapvető adatait.

Az első helyen Izland áll, a másodikon Dánia és a harmadik hely Írországé. Előttünk állnak még: Új-Zéland, Ausztria, Szingapúr, Portugália, Szlovénia, Japán, Svájc, Kanada, Csehország, Finnország, Horvátország, Németország, Hollandia és Bhután. Ugyanakkor Franciaország csak a 67. lett, míg az Egyesült Államok a 131. A lista legvégén tömörülnek Afganisztán, Jemen, Szíria, Dél-Szudán, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Oroszország, Szomália, Szudán és Irak, illetve a háború sújtotta szomszédos országunk, Ukrajna jelenleg szintén a legveszélyesebbek közé tartozik. 

 

Forrás: naphire.hu / metropol, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MELYEK A BALATON LEGFŐBB VONZERŐI?

>> ÁLOMNÁSZÚT: 5+1 ÚTI CÉL