5 festői tóvidék öt kontinensen


2022.10.16 - Balatonica
család csónakázik

Imádjuk a Balatont, mert imádjuk a tavakat. Szerencsére van belőlük bőven, világszerte 307 millió. Ez alkalommal öt világhírű, csodaszép tóvidéket látogatunk végig. Mindegyik más-más kontinens ékköve. Ismerős tájak, távoli univerzumok.




Plitvicei-tavak

kontinens: Európa

A horvátországi Plitvicei Nemzeti Park tizenhat tóból áll, amelyeket egy sor vízesés köt össze. A moháktól és algáktól, illetve a napfény tükröződésétől a tavak változatos színárnyalatokban ragyognak. A túrázós kedvűek erdei ösvényeken, meredek lejtőkön, fahidakon, barlangok mentén barangolhatják be a csaknem 300 négyzetkilométer átmérőjű természetvédelmi területet. A parkot télen is nyitva tartják, olyankor időnként hófödte mesevilággá változik.

 

Khao Sok Nemzeti Park

kontinens: Ázsia

A dél-thaiföldi nemzeti park valóban lélegzetelállító természeti látványt nyújt. A világ egyik legrégebbi örökzöld esőerdejében a magasba nyújtózó mészkőhegyek, a völgyekben megbúvó kristálytiszta tavak, vadon élő állatok (makákók, medvék, elefántok) sokasága vár. A kedvelt turistaparadicsomokból viszonylag könnyen elérhető vidékre főképp evezni és dzsungeltúrákra érkeznek a kalandvágyó utazók. A park szívében csillogó Cheow Larn-tó az 1980-as években megépített 100 méter magas gátnak köszönhetően jött létre, az ekkor elárasztott termőföldek helyén.

 

Muskoka körzet

kontinens: Észak-Amerika

A kanadai Ontario állam közepén, kétórás autóútra Torontótól északra, ideális víkendházas környék. Őslakos indiánok egykori vadászterülete, manapság milliók tóparti üdülőövezete. Három legnagyobb tavát (Muskoka-tó, Rosseau-tó, Joseph-tó) világsztárok luxus nyaralóvillái pöttyözik körbe. Máskülönben rengeteg kulturális és szabadidős program közül lehet válogatni: hegyi kerékpározás, kenuzás, hajókirándulások, gyógyfürdők, művészeti fesztiválok, hogy csak a legnyilvánvalóbbakat említsük. És amerre a szem ellát: sűrű erdők, köztük egy-egy példányban az ország jelképe, a juharfa.

 

Torres del Paine

kontinens: Dél-Amerika

Az Andok déli nyúlványai Patagónia chilei felében. A név kék tornyokat jelent, hiszen a tiszta kék ég, a végtelen hegyek és gleccserek teszik ki a nem mindennapi látványt. A jéghideg hegyi tavak (pl. Pehoé-tó) fotózásra csábítanak, bár úszásra már nem annyira. Ennek ellenére nagy kedvenc a kempingező turisták körében, akik direkt a világ végére vágynak elzarándokolni. A madármegyfigyelők mekkája a sokszáz ritka madárfajnak hála. Lévén, hogy a déli félteke legalján járunk, a január és a február a legmelegebb hónapok.

 

Malawi-tó

kontinens: Afrika

A kelet-afrikai Nagy-hasadékvölgy mentén keletkezett nagy-tavak legdélibb tagja. Három ország határolja: Tanzánia, Mozambik és Malawi. Turisztikailag kizárólag az utóbbi kettő értékeli, náluk homokos strandok színesítik a partvidéket. Máskülönben évszázadok óta halászó közösségek élőhelye. Csak afrikai sügérből 700 különféle faj található itt, mondjuk ezekből a túlhalászat miatt egyre több veszélyeztetett. A nyaralókat bőven 20 fok feletti vízhőmérséklet, vitorlázási lehetőség és eldugott kis szigetek várják.

 

Fotók: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> IDE UTAZZUNK, HA OKTÓBERI FORRÓSÁGRA VÁGYUNK

>> ÖT KILÁTÓ A BALATONNÁL, AMIT LÁTNI KELL