Megszépül a 300 éves izraelita temető


2023.03.07 - Balatonica
menóra és szentírás

Idén tavasszal végre méltó módon újulhat meg a veszprémi Szél utcai izraelita temető, ahová 1730 és 1882 között temetkeztek. Az eltelt évszázadok mostohán bántak a területtel, szomorú látványt nyújtott a temető romos állapota, de mindez most megváltozik. A felújítás a Veszprém örökségét újragondoló Tükörkép Projekt küldetése.




A veszprémi Szél utcai izraelitatemetőt az 1730-as években nyitották idetelepült zsidó családok. A területen a rendkívüli sziklás talaj miatt 1882-ben befejezték a temetkezést. Másfél évszázad alatt mintegy 450 elhunytat temettek el. Az elmúlt évszázad során a temető sírköveinek egy részét elhordták, nagyobb részük eltörött vagy az idők folyamán a föld alá került. A háborús pusztítás után, 1946-ban a hajdan virágzó hitközség száma 106 volt. 1949-ig a hitközségi tagok száma 84 személyre apadt és számuk az elmúlt évtizedekben tovább csökkent.

A veszprémi zsidóság tragédiája Veszprém város fájdalmas vesztesége, hiszen nagy mértékben hozzájárultak a város felemelkedéséhez. Ezért az Európa Kulturális Fővárosa 2023 támogatásával az egykori zsidó temetőt emlékhellyé nyilvánította a város, amely a modern városképbe beépülve a megemlékezés meghitt helyszínévé és egyben a pihenés és a szemlélődés terévé válhat a veszprémi lakosok számára.

 

 

 

A Szél utcai temető a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a TÜKÖRKÉP projektcsoport keretében újulhat meg. Ugyanők felelnek a Privát Veszprém, a Nyitott Udvarok, az Alternatív Kéktúra, vagy a Balaton Eye művészeti rezidencia programokért. Ezen sokféle kezdeményezések közös küldetése, hogy a táj és az épített környezet, a hagyományok Veszprémben és a régióban fellelhető páratlan örökségét méltó módon kezelje, lehetőség szerint fejlessze és mutassa meg az itt lakóknak és az ideérkezőknek egyaránt. A Tükörkép megálmodói hisznek benne, hogy a hagyomány, egy hely történeti emlékezete nem csak múltidéző nosztalgia tárgya lehet, hanem élő örökség, a jelen szempontjából is eleven identitásformáló erő, ami mindennapi életünk szerves része. 

 

Forrás: vehir.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> DÍSZES TEMETŐK, MEGFAKULT EMLÉKEK

>> EZEK A NYELVEK MOST HALNAK KI