Ezek a nyelvek most halnak ki


2023.02.21 - Balatonica
füves temető üres sírtömbökkel

Az UNESCO közgyűlése 1999-ben tette az anyanyelvek nemzetközi napjává február 21-ét, jelképezve a kisebb nyelvek tiszteletben tartásának fontosságát. Régi mondás, hogy világszerte kéthetente kihal egy nyelv, az olyan világnyelvek térhódítása miatt, mint az angol, a mandarin vagy a spanyol. Mely nyelvek haldokolnak napjainkban?




Összeírtunk három aktív nyelvet, amelyet az unokáink valószínűleg kihalt nyelvként fognak ismerni. Korábban írtunk az eszkimók hóra vonatkozó négyszáz szaváról, amely példa érzékelteti, hogy egy nyelv kihalásával egyedi ismeretek és kultúrák vesznek el.

 

jeru

A közigazgatásilag Indiához tartozó Andamán-szigeteken beszélik, a 2020-as adatok alapján 3 ember. Nao, aki utolsóként beszélte folyékonyan a jeru nyelvet, 2009-ben meghalt. A halászatból élő törzsek szókincse gazdag volt a tenger élőlényeire és kellékeire vonatkozóan. Néhány példa a delfin choa, a teknős belotauro, a halászháló ocho, a kötél pharako, a naplemente diu. Az indiai alkotmányba bejegyzett 22 hivatalos nyelvből a két legnagyobb, a hindi és a bengáli a szigeteken is kisöpörte a régi törzsi nyelveket.

Andamán-szigetek

 

ainu

Az ainu nyelvet néhány igazán idős ember beszéli japán északi szigetén, Hokkaidón. Az egykor virágzó mezőgazdasági kultúrát tulajdonképpen japán erőltetett iparosodása tette tönkre. A 20. század közepétől megtiltották, hogy a gyerekek a család nyelvén beszéljenek, helyette az iskolákban a nemzeti japánt tanították nekik. A japán popkultúrában így-úgy fennmaradtak töredékek, például a híres divatmagazin Non-no ainu nyelven virágot jelent.

Hokkaido, Japán

 

chamicuro

Ezt a törzsi nyelvet a perui esőerdő szélén, Pampa Hermosa térségben, a bő termésű Huallaga folyó partvidékén beszélték. Már az sem egyértelmű, hogy valaki beszéli-e még, de a legbiztatóbb adatok alapján sem lenne több, mint 8 ember. A városiasodással és a turizmus fejlődésével a gyerekek gondolkodás nélkül váltottak át spanyolra. Az ősi nyelv ugyan őrzi a régi történeteket (ezeket legalább lejegyezték, szótárt is mellékeltek hozzá), de a jövő egyértelműen a modern nyelvekben van az itt élők számára. A leírás alapján szép hangzása lehetett, a mesék hangulatát idéző. Palaka (egy), molota (nő), sekoli (hold), kajchi (tűz). 

A perui Amazonas

 

A kihalás szélén álló nyelvekért egyébként bármelyik kontinensre elutazhatnánk. Néhány további példa: a budukh nyelv Azerbajdzsánban, a dumi nyelv Nepálban, a yuki indián nyelv az Egyesült Államok déli részén, a ter sami nyelv az oroszországi Kola-félszigeten, a kavalan nyelv Tajvanon... 

 

Forrás: The Star, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> LEGTÖBBSZÖR GUGLIZOTT SZAVAK 2022-BEN

>> A VILÁG LEGELSŐ KERESZTREJTVÉNYE. MEGFEJTENÉD?

>> BITANG JÓ KEZDŐMONDATOK. OLVASTAD MÁR?