Mégis hány gólya fészkel Magyarországon?


2024.07.01 - Balatonica
fehér gólya szőlősor

Idén zajlik a 8. nemzetközi, egyben 15. hazai országos fehérgólya-felmérés, amelyhez a lakosság segítségét is kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.
Az MME arra kéri a lakosságot, hogy bárki, aki gólyafészket lát, küldje el a szervezetnek azt, hogy hol található a gólyafészek, volt-e költés idén, hány fióka repült ki és gyűrűzött volt-e a gólya. Az adatokat az MME által fejlesztett, Android és iOS rendszeren is elérhető ingyenes Turdus okostelefonos alkalmazáson keresztül lehet beküldeni. Az adatokra azért van szükség, hogy nyomon lehessen követni az állomány változását, a veszélyeztető tényezőket és ezek alapján a szakemberek ki tudják alakítani a madarak megfelelő védelmét.

Magyarországon 1941-ben volt az első országos fehérgólya-felmérés, ami 1958 óta ötévente zajlik. A nyolc évtizede még 16 ezer páros fehérgólya-állomány 2019-re alig negyedére csökkent a legutóbbi országos fészekszámláláskor. Nézzetek körül a lakóhelyeteken vagy a nyaralótok környékén, és segítsétek a számlálást, hogy közösen többet tehessünk ezekért a gyönyörű madarakért!

 

 

Forrás: MTI /  hírbalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> LESSÜK MEG A KERTEK, PARKOK MADARAIT!

>> MIKOR TÁMADNAK EMBERRE A MADARAK?