Még jobb lesz a balatoni ivóvíz. Mi kell hozzá?


2023.03.11 - Balatonica
pohár vizek citrommal

A balatoni ivóvíz – országos összevetésben – eleve jó minőségű, de egy 2024-es fejlesztésnek köszönhetően tovább javulnak a térség ivóvízellátási adottságai. A 147 település 320 ezer lakosát érintő beruházás során megszüntetik a Balatonból történő vízkivételt, így egy környezetkímélőbb rendszer biztosítja majd a kiváló minőségű ivóvizet.




Az országos vízminőségi térkép szerint a balatoni települések zömében kiváló vagy jó minőségű ivóvíz áll rendelkezésre. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. egy olyan kiemelt regionális beruházás kidolgozására nyert most hárommilliárd forintos támogatást, amellyel ráadásul környezetkímélőbb is lesz a vízellátási rendszer.

A fejlesztés lényege, hogy hosszú távon fenntartható módon biztosítsák a régió szükséges ivóvízmennyiségét, ráadásul a karsztvíz révén kiváló minőségű ivóvizet tegyenek elérhetővé. A Balaton térségében nagy mértékben fejlődik a turizmus, jelentős ingatlanfejlesztések zajlanak, mindez egyre nagyobb vízigénnyel jár. Jelenleg a nyári megnövekedett vízigényt a Balatonból biztosítják, Balatonfüreden is üzemel ehhez szükséges vízkivételi mű. A tó vize sérülékeny, egyre gyakoribbak a csapadékhiányos időszakok, védeni kell tehát a Balaton vizét, ráadásul a karsztvízből vegyszer nélkül, negyed annyi költséggel állítható elő ivóvíz.

A balatoni térséget és a somogyi háttértelepüléseket minőségi ivóvízzel ellátó, tervezési szakaszban lévő fejlesztés keretében az évtized végéig kiválthatják a gazdaságtalanul és környezetterhelő módon üzemelő, teljes felújításra szoruló, 40-50 éves regionális vízvezeték-hálózatot. A jelenlegi, a Balatonból történő költséges felszíni vízkivétel helyett a karsztvíz mellett a Mura folyó parti szűrésű vizével állíthatják majd elő technológiai vegyszer alkalmazása nélkül és energiatakarékosan az érintett több százezer állandó lakos és a tóhoz látogató nyaraló ivóvizét.

 

 

Úgy szűnhet meg tehát a Balatonból történő vízkivétel, hogy helyette a tótól északra fekvő nyirádi karsztvízbázis termelésnövelésével, valamint a kincsesbánya-rákhegyi karsztvízbázisok, továbbá a Mura folyó bevonásával oldják meg a térség vízellátását. Utóbbi a Balaton déli parti településeit, valamint a somogyi háttértelepüléseket láthatja majd el ivóvízzel. A délnyugati határnál található Mura esetében fontos szempont, hogy a folyó megőrizze természetes élőhelyi értékeit, biológiai sokféleségét, és csak a jelentős szabad vízhozamát hasznosítsák ivóvízként.

A projekt keretében 2023. novemberéig elkészítik a szükséges terveket, hatástanulmányokat, technológiai számításokat, vizsgálati dokumentációkat, modellezéseket. A beruházás mértékét jól jelzi, hogy csak a tervezésre hárommilliárd forintot fordítanak, ilyen volumenű ivóvíz-ellátási fejlesztés nem volt még Magyarországon. A több száz milliárdos beruházás a tervek szerint az évtized végére valósulhat meg.

 

Forrás: balatonfured.hu, Fotók: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MI A BAJ A PALACKOZOTT VÍZZEL?

>> ÍGY MERÜLJ JÉGHIDEG NYÍLT VÍZBE!