Matek az utcán, matek a tévében


2023.03.10 - Balatonica
matek képletek lépcsőre festve

03.14: a Pi szám és a matematika világnapja. Most vasárnap MATEK AZ UTCÁN jeligére országszerte hét helyszínen – köztük Veszprémmel – flashmobok, szórakoztató matematikai fejtörők, játékos mérések és ismeretterjesztő programok hívják fel a figyelmet a matematika szépségeire. Az otthon maradóknak matekos vonatkozású filmeket ajánlunk a hétvégére.




MATEK AZ UTCÁN

A programot március 12-én, vasárnap mintegy 70 tanár, diák, egyetemi oktató és matematikus, köztük a Műegyetem önkénteseinek közreműködésével rendezik meg Budapesten, Cegléden, Debrecenben, Nagykanizsán, Szombathelyen, és Veszprémben, a Bolyai János Matematikai Társulat szervezésében.

A fővárosi programok között a Blaha Lujza téren művészeti-matematikai kirakókkal játszhatnak az érdeklődők és akár egy matematikai művészeti alkotást is létrehozhatnak. Az eseményen résztvesz Saxon-Szász János képzőművész a Poliuniverzum játék, és Lakos Dániel designer a Logifaces játék alkotója. A Vasarely múzeum előtt kiderül, hogy miért nyűgözte le a hatszög Vasarelyt, emellett az érdeklődők egy háromdimenziós optikai illúziókollázs elkészítésében is közreműködhetnek.

A vidéki programok között Cegléden a Szabadság téren aszfaltkvízzel, Debrecenben játékos mérésekkel, logikai fejtőrökkel, matematikatörténeti kvízzel, Nagykanizsán izgalmas fejtörőkkel várják egyebek mellett az érdeklődőket. Szombathelyen a Café Frei kávézóban a rejtvények mellett Rubik Ernő játékairól, a Gömböcről és más matematikai érdekességről is hallhatnak az érdeklődők. Veszprémben pedig Sudoku-bajnokságot és Rubik kocka-bemutatót tartanak.

Ez az alkalom azért is különleges, mert az UNESCO 2023-at Bolyai Emlékévnek nyilvánította, arra emlékezve, hogy idén lesz Bolyai János temesvári levelének 200. évfordulója, amelyben a nem-euklideszi geometria felfedezését jelentette be.

 

MATEK A TÉVÉBEN

Azoknak, akik otthon szeretik tornáztatni az agyukat, soroljuk, mely filmek kalandoztak el a matematika területére.

A Kódjátszma (2014) Alan Turingról, a modern számítógép feltalálójáról mesél világháborús díszletek között. Albert Einstein szerteágazó életét a National Geographic Géniusz (2017) című sorozata dolgozta fel, de a fotókról jól ismert öreg kori változatát az örökzöld IQ - A szerelem relatív (1994) is kedvesen megidézi. A számolás joga (2016) fókuszában a NASA-nál dolgozó afroamerikai matematikusnők állnak. A 21 - Las Vegas ostromában (2008) egy ravasz matematika professzor a diákjai társaságában fosztogatja a mit sem sejtő kaszinókat. A Good Will Huntingban (1997) egy rossz helyre született matematikai őstehetetségnek a közegből való kitörését szurkolhatjuk végig. Az Egy csodálatos elméből (2001) pedig megtanuljuk, hogy milyen veszélyesen közel van egymáshoz a zseni észjárása és a megbomlott elme, miközben egy csodálatos szerelmi történetet is kapunk.

 

 

Forrás: index.hu / mafab.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> A ZENE GYÓGYÍT. KIK FEDEZTÉK EZT FEL?

>> BÉKEÉPÍTÉS KULTÚRÁVAL ÉS OKTATÁSSAL