A zene gyógyít. Kik fedezték ezt fel?


2023.03.01 - Balatonica
kamasz srác rádiót hallgat hanyatt fekve

A zeneterápia világnapját március 1-én tartjuk. A zeneterápia mostanra önálló egészségügyi szakterületként működik, ahol a zenét terápiás céllal használják a betegek fizikai, érzelmi és szociális szükségleteinek kielégítésére. Közhelyként is gyakran elhangzik a mondat, hogy a zenének gyógyító ereje van. Kik jöttek erre rá először?




A zeneterápia mostanra önálló klinikai területként létezik. A zeneterapeuták a zenével segítik az embereket, különösen a gyermekeket, a fogyatékkal élőket, a mentális problémákkal küzdőket és az időseket. A zeneterápia nem csak arról szól, hogy a terapeuták bizonyos típusú, személyre szabott zenéket játszanak vagy ajánlanak, hogy megnyugtassák klienseiket és kielégítsék az igényeiket. Emellett a zeneterápia lehetővé teszi azt is, hogy azok, akik nehezen tudnak szavakon keresztül kommunikálni, inkább zenén keresztül kommunikáljanak.

A Zeneterápia Világnapját a Zeneterápiás Világszövetség (W.F.M.T.) 2016-ban hívta életre. Az ő meghatározásuk szerint a zeneterápiát egyéni klienssel vagy csoportos formában is alkalmazhatjuk, szabadon választott zenei elemekkel, csak annyi a kitétel, hogy szakképzett zeneterapeuta végezze. A Zeneterápiás Világszövetséget hivatalosan 1985-ben hozták létre Olaszországban 10 alapító tagországgal (az olaszok mellett jöttek küldöttek Argentínából, Franciaországból, az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Ausztráliából, Németországból, Puerto Ricóból, Brazíliából és Lengyelországból).

A zeneterápia azonban jóval a Zeneterápiás Világszövetség megalakulása előtt is létezett. Kr.e. 5000-ben az egyiptomi pap-orvosok a zenét használták gyógyításra. Az olyan filozófusok, mint Platón és Arisztotelész szintén érveltek a zene érzelmekre gyakorolt előnyeiért, és kiemelték annak lehetséges használatát a mentális zavarok kezelésében. Hippokratész már i.e. 400-ban zenélt elmezavarral küszködő betegeinek. A zeneterápia valamilyen formája a világ szinte összes ősi kultúrájának része volt. Az Egyesült Államokban például az indián orvosok énekeket és táncokat használtak a betegek gyógyítására. Ugyanez tapasztalható sok más bennszülött törzsnél is, ahol a helyi orvosok varázsigéket, zenei énekeket és táncokat használtak a betegek – különösen a mentális és lelki tüneteket mutató páciensek – gyógyítására.

Az idő múlásával a zeneterápia egyre nagyobb szerepet kapott az intézményes orvostudomány területén is, különösen a 16. és 17. századi tudósok, például Ernst Anton Nicolai, Michael Ernest Ettmuller és Robert Burton munkái révén. Ezek az elméletek a gyakorlatban is megjelentek az első és a második világháborúban, amikor a zenészek kórházról kórházra jártak és megállás nélkül zenéltek az érzelmi és fizikai traumáktól szenvedő katonáknak. A 20. századra a zeneterápia a terápiás orvoslás leágazásaként vált igazán elfogadottá.

Mi pedig nyugodt szívvel ajánljuk a Balatonica Rádiót is, ha úgy érzitek, megnyugvásra van szüksége a lelketeknek.

 

Forrás: NationalToday, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÍGY FOGYASZD A BALATONICÁT

>> JÖN A ZENESZERZÉS MESTERSÉGES CSODÁJA