„A zene az egyetlen valódi világnyelv”


2023.01.23 - Balatonica
„A zene az egyetlen valódi világnyelv”

A Balatonica Radio házi büszkesége, Marga Sol nemzetközi hírű zenei producer és dj, lemezkiadók alapító tulajdonosa, a Chillout Királynője. Az elmúlt közel 18 évben 18-nál is több lemeze jelent meg, a legutóbbi Colorize címen tavaly novemberben. Nagy örömünkre lefegyverző őszinteséggel válaszolt a karrierjével, a munkamódszerével és az új megjelenéssel kapcsolatos kérdéseinkre.




Tavaly november 25-én jelent meg a legújabb albumod Colorize címmel. Milyen gondolatokat bújtattál az album névválasztása mögé? Mit üzensz ezzel a hallgatóknak?

Az emberek az egyedi chillout lounge hangzásomról, mások a soulful deep house világomról ismernek. Ez az album a Marga Sol hangzás sajátos továbblépése a chillout relaxáló zenétől az organikus deep house felé, amelyben a sok szín és hang spektrumán keresztül nyitom ki a lelkem. Pontosan ezt képviseli az új album: a belső világom színes lenyomatát, amit remélhetőleg sikerül átadnom a hallgatóknak.

Az első zene egy fantasztikus hangulatú chillout dal, Marbella Sunrise-ra keresztelve, ami egy reggeli séta érzését adja vissza a festői spanyol város tengerpartján. Személyes élmény inspirált a dal megírásában vagy csak egy érzés kapott el a stúdióban?

Minden zenémet a saját élményeim ihletik. A Marbella Sunrise című felvételt közvetlenül azután készítettem, hogy visszatértem a gyönyörű Marbellából. Az emlékképem egy gyönyörű reggeli napsütéses séta a tengerparton, tavaszi zápor után, a mediterrán virágok nedves illatával és a körülölelő tenger megnyugtató hullámzásával... egy ilyen élményt nem felejtesz el. Természetes, hogy azonnal zenei történetté formáltam át.

A 'Do your thing' című dalban te énekelsz. Sok olyan dalod van, amit magad énekelsz, jó néhányan viszont mások vokáloznak. Amikor egy dal megszületik a fejedben, mi alapján döntöd el, hogy te fogsz benne énekelni vagy más?

Valóban, gyakran én éneklem fel a dalaimat. Néha a dallam és a szavak együtt cikáznak a fejemben, néha pedig csak a zenei élmény születik meg. Legtöbbször a zongorámnál kezdek a vokális részekkel, majd elkészítem a teljes hangszerelést, közben írom a szöveget, rögzítem az éneket, és így szép lassan összeáll a dal végső változata.

Azon kevés előadók egyike vagy, akik a zenén kívül a dalszöveget is magadnak írod. Honnan jön ez a sok kreativitás? A dallam megszületésekor már a szöveg tartalmi iránya is a fejedben van vagy a szövegírás teljesen más idősíkon fut?

A zene áll egyértelműen az első helyen. A dallamot eleinte halandzsa angollal dúdolgatom, mígnem egyszer csak ki nem találom az adott zenei hangulathoz illő tényleges dalszöveget.

Az albumon feltűnnek deep house zenék is. Ez egy új irány vagy eddig is írtál ilyen dalokat? Esetleg a dj karriered felívelésével előtérbe került, hogy több house zenét írj?

2005 óta lépek fel dj-ként, és már akkor megszerettem a house hangzást. A house zene egészen másképp hat rám: feléleszti az életkedvemet, szinte érzem, ahogy a vér végigszáguld az ereimben, a house tempója a föld fölé emel. Mondhatnám, hogy a dj karrierem késztetett arra, hogy elektronikus zenét hallgassak, de talán pont fordítva alakult így. Azért lettem dj, mert én is szeretem ezt a zenét. Időről időre készítek Deep House felvételeket is, de változó, hogy mikor lágyabbakat, mikor zúzósabbakat. Ez attól függ, milyen hangulatban vagyok a stúdiómunka idején. Akik jobban ismernek, azok tisztában vannak ezzel a kettős (vagy mondjuk inkább így: a teljes) énemmel: ők a zeném árnyalatain keresztül ismerik ezt fel.

A tempósabb, house zenéknél szerepel Darles Flow neve is. Hogyan osztjátok meg a munkát egymás között? Ő a közös zenékben mely részekért felelős?

Darles Flow-val csodálatos kapcsolat fűz össze bennünket a közös zenéléshez, zeneszerzéshez. Mindig érdekes és szórakoztató ez a folyamat. Remekül kiegészítjük egymást, hiszen ő inkább a beat szekcióért felel, én pedig a zenei résznek szentelem magam. Addig keverjük a dal hozzánk tartozó részeit, amíg közös megegyezésre nem jutunk, hogy pontosan ezt az eredményt akartuk létrehozni mindketten.

Ha már említésre került a dj élet, a nyár végeztével ez a munka alábbhagy? Ilyenkor inkább stúdióban dolgozol új zenéken?

Egy igazán mozgalmas nyár és a sok fellépés után inkább a zenémnek, az új projekteknek, az együttműködéseknek, a kiadói munkámnak, a válogatás lemezeknek, a rádióműsoroknak szentelem magamat... Ilyenkor szeretek chillout zenét szerezni: a sorozatos house music, tech-house, afro-deep és melodic techno keverések után szükségem van a belső egyensúlyomra...

Jövő tavaszra/nyárra mik a terveid? Körvonalazódtak rezidens dj felkérések, esetleg valami terv a nyárra?

Az alkalmi fellépések mellett január 28-án ott leszek egy nagy szerbiai fesztiválon, a South Dance Festival-on, majd közvetlenül ezután rezidens dj leszek 2 hónapig (február-márciusban) a világhírű Buddha Bar láncnál, nevezetesen a Siddhartha by Buddha Bár-ban Muscatban, Omán fővárosában. Az ománi tartózkodásom után néhány hónapra Mallorcára, Ibizára, valamint Spanyolország szárazföldi részére költözök át. Nyáron számos fesztivál következik Európa-szerte, köztük Magyarországon is, és persze, ha bármi mást is hoz addig az élet, szívesen veszem.

Sokan várnak vissza Magyarországra, hogy újból átélhessék azt az egyedülálló Marga Sol élményt, amit a 2022-es nyári bulik alkalmával tapasztaltak. Ugye, 2023 nyarán is tervezel ellátogatni hozzánk?

Naná, hogy nem hagynám ki a magyar közönséggel való találkozást! Tavaly csodálatos élményeket szereztem nálatok, minden fellépésemen rendkívüli volt az egymásra hangolódás a magyarokkal. Alig várom, hogy ezen a nyáron újra eljöjjek hozzátok és zenélhessek nektek. Ígérem, fogunk még együtt táncolni veletek!

Karácsony és szilveszter mennyire mozgalmas számodra? A fellépések mellett jutott idő a családodra, a kikapcsolódásra?

Számomra a nyár az év legsűrűbb időszaka, temérdek fellépéssel, utazással, aktuális munkákkal. Mindig igyekszem egyensúlyt teremteni a munka, a család és a barátok között. Én ezt az utat választottam, ezért is nem szerződtem le hatalmas ügynökségekkel és kiadókkal, akik megveszik a drága időmet, bepakolnak egy bőröndbe, és oda küldenek, ahol azt hiszik, hogy minél több pénzt le tudnak húzni rólam. Tudatosan választottam ezt a lassabb, de boldogabb karrierutat, hogy a gyerekemmel, a családommal is lehessek és legyen elegendő időm az alkotáshoz... Én választom ki, hol és mikor lépek fel, hová és mennyi időre utazom, ahol aztán milliónyi élményt gyűjtök, sok érdekes emberrel találkozom és mindez boldogsággal tölti el a lelkemet. A legfőbb érték az életemben az alkotói szabadságom, amelynek hála ilyen albumok és fellépések jöhetnek létre.

Amikor elfáradsz, kimerülsz, te magad is hallgatsz chillout zenéket? Hogy képzeljük el a zenehallgatási szokásaidat? Vezetés közben, otthon folyamatosan szól valami a háttérben vagy a inkább csendre van szükséged ahhoz, hogy inspirálódj?

Egyfolytában chillout zenével lazítok. Pontosabban lehet jazz, chillout vagy lounge zene, chill house vagy soulful. Ráadásul meditatív ambient zenére alszom el. Hozzátok hasonlóan vannak lejátszási listáim a Spotify-on azokkal a zenékkel, amelyeket leginkább szeretek, főleg pihenéshez és kikapcsolódáshoz, beleértve a saját szerzeményeimet és az M-Sol Records kiadóm előadóit. Szó szerint a zenén keresztül élek, dolgozom és lélegzem minden nap.

A Balatonicán többször elhangzott, hogy korunk legnagyobb női chillout zeneszerzője vagy. Tapasztaljuk, hogy inkább visszafogottan nyilatkozol ezzel kapcsolatban. Tudjuk azt is, hogy a zeneipar messze nem olyan könnyű és egyszerű terep, mint, ahogy azt kívülállóként gondolnánk. Mégis úgy gondoljuk, hogy ami jogos, azt illik kimondani. Hogy állsz ehhez a titulushoz?

Először is, köszönöm. Igen, sokan a Chillout Királynőjének hívnak és meg kell mondjam, szeretem ezt a becenevet :) De nem vagyok az az ember, aki szeret sokat dicsekedni vagy állandóan saját magáról beszélni, ezért én a zenémmel közlök személyes dolgokat. És igen, bár kívülről úgy tűnik, minden a homokos tengerpartról, a napfényről és bulikról szól, a háttérben korántsem minden olyan fényes. Az emberek a borító alapján ítélnek, miközben legbelül sok nehéz történet, akadály, probléma is van, amivel én és a többi előadó művész nap mint nap találkozunk. Igazság szerint a közönség pozitív visszajelzései motiválnak bennünket a továbblépésre, az alkotásra, és hogy folytassuk a munkánkat, hogy utána a műveinken és a jelenlétünkön keresztül megint boldoggá tehessük őket. A zene egyesít bennünket, ugyanis eltörli az egyének között felhúzott képzelt határokat. A zene az egyetlen univerzális nyelv!

 

KAPCSOLÓDÓ

>> NYÁRBÚCSÚZTATÓ BULI MARGA SOLLAL

>> IBIZA NAGYÁGYÚJA ISMÉT A BALATONNÁL ZENÉL