Már készülhet a húsvéti kalács


2024.02.29 - Balatonica
kalács péksütemény festett tojás

Az idejekorán beköszöntött tavaszi időjárás jótékonyan figyelmeztet minket arra, hogy nemsokára belelendülhetünk a téli aluszékonyságot felváltó húsvéti készülődésbe. Miért is nem kezdjük rögtön a finoman foszlós húsvéti kalács receptjének próbálgatásával?




A SÓBORS receptje olyan ínycsiklandóan adja az utasításokat, hogy azonnal kedvünk lesz nekiállni a sütésnek.

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, az élesztőt morzsoljuk bele, majd takarjuk le konyharuhával és 10-15 percig várjunk, míg felfut. A lisztet szitáljuk tálba, keverjük el benne a sót, majd adjuk hozzá a vajat felolvasztva, 1 darab egész tojást, 1 darab tojássárgáját és öntsük bele a felfuttatott élesztőt. Utána géppel vagy kézzel addig dagasszuk a tésztát, míg elválik a tál falától, sima és fényes lesz. A kész tésztát takarjuk le, meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett munkafelületre, majd osszuk 6 egyforma részre, a tésztákból formáljunk kis cipókat. Letakarva kelesszük 10-20 percig, majd sodorjunk a tésztagombócokból rudakat. Ebből a mennyiségből két kisebb méretű, hármas fonású kalácsot készíthetünk, de ha szeretnénk, hatos fonással is készíthetünk egy nagyobb méretű kalácsot. A hármas fonásnál a legjobb technika, ha az összefogott tésztarudakat úgy fonjuk, mintha hajat fonnánk. A kalácsot (kalácsokat) helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a maradék tojást verjük fel és kenjük le vele a kalácsot. Utána pihentessük 30 percig, majd ismét kenjük át a felvert tojással, és 180 fokosra előmelegített sütőben 35-45 perc alatt süssük készre.

További részleteket itt találtok a húsvéti kalácssütés hagyományáról. 

Ha pedig személyes instrukciókra vágytok, jelentkezzetek be az Pinch Bakery Workshop március 16-i kalács workshopjára, egyszersmind látogassatok el a Bakony szívében megbújó Városlőd községbe, ahol erdei szálláshelyet is foglalhattok, amennyiben maradnátok még pár napot.

 

Forrás: sobors.hu, Foto: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> 3+1 ÜNNEPI RECEPT NAGYBÖJT UTÁN

>> RÉGI IDŐK TÁRSKERESŐJE A BALATON-FELVIDÉKEN