Luxussátor és fa tetején házikó – szórakoznak vagy ezek tényleg szállások?


2022.05.28 - Czvitkovits Judit
Luxussátor és fa tetején házikó – szórakoznak vagy ezek tényleg szállások?

Ma az utazó, ha szállást keres, a lehetőségek tárházával találja szemben magát, a hagyományos szállástípusok és a magán lakások bérbeadása mellett ugyanis megjelentek az autentikusabb, rugalmasabb, kötetlenebb lehetőségek. Körülnéztünk, a Balaton környékén milyen különleges szálláshelyeket kínálnak.




Bármerre is járunk, láthatjuk külföldön és belföldön egyaránt, hogy gombamód szaporodnak azok a szokatlan, izgalmas és formabontó szálláshelyek, amelyek a legváratlanabb helyszíneken bukkannak fel. Így lepődhetünk meg, amikor egy nemesbüki sajtkészítő mester kertjének végében egy francia ággyal felszerelt, pároknak, családoknak kiadó luxussátrat találunk, vagy egy Balaton-felvidéki falu határában szikla alakzatú faházakra bukkanunk, amelyeket annyira elszigeteltek a civilizációtól, hogy még a reggelit is egy kosárba összekészítve hagyják az ajtó előtt, hogy tényleg csak akkor kelljen emberekkel érintkezni, ha be- és kijelenetkezünk. 


A káptalantóti Istvándy Glamping luxusstára

Nem a szállásadók őrült ötletei ezek, egyszerűen a piaci igényekre reagálnak: évről évre egyre több vendég (általában fiatal párok, de sok család is) keres úgy szállást, hogy nem csak az adott vidékre, városra, országra kíváncsi, hanem azt szeretné, ha maga a hely, ahol megszállnak, is élmény lenne. Ezek az utazók nem az unalomig ismert sablon szállásokra, megszokott közegre vágynak: azt szeretnék, ha meglepnék őket - természetesen csakis jó értelemben. 

Az alternatív szállások sikerét a szállásfoglalások száma igazolja, ezekből kiderül, már a világjárvány előtt hatalmas volt a kereslet a szokatlan és izgalmas helyekre: az 5,8 millió azonnal foglalható otthont, apartmant és egyéb egyedi szálláshelyet kínáló Booking.com hivatalos adatai alapján 2019-ben az utazók több mint egyharmada (37%) döntött a kötetlenebb szállástípus mellett, míg az utazásra, turizmusra és vendéglátásra szakosodott vezető piackutató, a Phocuswright adataiból az derül ki, hogy 2020-ban négyből három utazó keresett magának nem hagyományos szállást. Az igazán nagy fordulatot azonban a világjárvány hozta, ami az utazási ágazatra is komoly hatással volt: míg sokakat teljesen ellehetetlenített, egy új szegmens, az alternatív szállások piaca is formálódni kezdett, ami mára hatalmas gazdasági potenciált jelent, egyre többen vannak ugyanis azok, akik nem kérnek a tömegturizmusból, a pihenés egy szabadabb, családiasabb, intimebb formáját keresik. Az Airbnb, a Couchsurfing és a lakáscserék mellett megjelentek a vonzó turisztikai célállomások közelében kialakított természetközeli, családbarát szálláshelyek, kempingek, glampingek, luxussátrak, hajók, jurták, vagy éppen a sporteseményekre, zenei fesztiválokra ideiglenesen felállítható konténerszállások, kapszula-otthonok, amelyek népszerűbbek, mint valaha. 

A Treehouses Kapolcs kétszemélyes iglu étterme

Piackutatásokból kiderül, az alternatív szállások sikere számtalan tényező eredménye, a megkérdezett utazók a legkülönfélébb magyarázatokkal indokolják választásaikat. 

Pénztárcabarát: Az alternatív szállások sok esetben akár 40-50 százalékkal olcsóbbak, mint a szállodák, éppen ezért hosszabb távú tartózkodást is lehetővé tesznek.  

Ár-érték arány: A Booking.com 2019-es felméréséből kiderül, hogy az alternatív szállások ár-érték arányban jobban szerepelnek, az utazók ezeken a helyeken érzik úgy, hogy pénzükért a lehető legtöbbet kapják. 

Otthonérzés: Számtalan utazó számára egy otthonos, autentikus szállás teszi lehetővé, hogy úgy érezze magát, akár a helyiek, és olyan desztinációkat fedezzen fel, ahova hagyományos turistaként soha nem jutna el. 

Természet: A karantén hatására sokak számára lett újra fontos a természet közelsége, a szabadtéri programok, a tiszta, csendes környezet. 

Kötetlen: Egyre többen vannak azok, akik maguk szeretnék megszervezni utazásaikat, egy hotel számukra túl sok kötöttséggel jár. 

Biztonság: A világjárvány hatására a zsúfolt szállodák ma már kevésbé vonzóak, szállásfoglalásnál sokaknál szempont, hogy a kiválasztott szálláshelyen minél kevesebben legyenek. 

Trendi: A közösségi média és azzal együtt a szelfikultúra térhódítása óta vannak, akiknek kifejezetten számít, hogy egyedi és különleges környezetben mutathassák meg magukat, egy alternatív szálláson trendszetternek érezhetik magukat. 

Állatbarát: A motivációk között szerepel az is, hogy sok hotel mind a mai napig nem állatbarát, a házi kedvenc nélkül pedig sokan nem akarnak útra kelni. 

Távmunka lehetősége: A pandémia hatására a távmunkában dolgozók száma megugrott, a munkavállalók felismerték, munkájukat a világ bármely pontjáról elvégezhetik, sőt utazás közben dolgozhatnak is. 

Szétnéztünk a Balaton környékén, hogy milyen szokatlan szálláshelyeket foglalhatunk, ha különleges élményre vágyunk. 

Itt és Most - Laci bácsi présháza - Szent György hegy: A 110 éves, 25 négyzetméteres présház azoknak a pároknak jó választás, akik csendre és romantikára vágynak. 

>> Bámulatos arccal született újjá egy balatoni présház

Treehouses - Kapolcs: A település szélén épített, szikla alakú faházak a természet közepén, csenddel, nyugalommal, kétszemélyes iglu étteremmel és teraszra épített jacuzzival várja vendégeit. 

Óriáshordó Bungallow - Balatonalmádi: Az Egzotikus Kert Apartmanszállás a kalandvágyókat célozza hatalmas hordószállásaival, melyeket a Balaton felé tájoltak. Két, három és négyfős hordókba várják a pihenni vágyókat.

Jurta Hotel - Balatongyörök: A Balaton partján létesített luxusjurta a nomád, természetközeli élmények kedvelőinek tökéletes szálláshely.

Istvándy Glamping: A modern kényelmet és a természetközeliséget ötvözi ez a műfaja, vagyis kívül sátor, belül hotel. A káptalantóti birtok egy ilyen különleges szálláshelyet is kínál azoknak, akik nem áldoznák fel a természet oltárán a kényelmet.

BL YACHTCLUB - Balatonlelle: A szállás Boat & Breakfast szolgáltatása egy félpanziós ellátást takar egy vitorláson. 

 

>>Különleges esküvői helyszínt keresel? Itt nézz körül!