Bámulatos arccal született újjá egy balatoni présház


2022.04.10 - Balatonica
Bámulatos arccal született újjá egy balatoni présház

Egy háznak története van. Egy présháznak is. Hogy miként lehet régi hangulatot megőrizve, kreatív ötletekkel újat álmodni és tökéletesen megvalósítani, azt Bodi Eszter munkája bizonyítja.




Balaton-felvidék szinte minden településén fellelhető pincék és présházak sajátos viszonyt teremtenek a természeti környezettel. A hegyekre tekintve különös érzésünk támadhat, olyan, mintha figyelnének, mosolyogva hívogatnának. A tájhoz szervesen kapcsolódó, ahhoz illeszkedő vastag kőfalak sajátos, egyedi megjelenést biztosítanak minden háznak. Minden présháznak története és múltja van, amihez hozzányúlni, ahogyan mondani szokták, csak szakavatott kezeknek lehet.

Bodi Eszter több munkája is bizonyítja, hogy tökéletes megálmodója és megvalósítója annak, hogyan lehet régi épületekből újat varázsolni. Őriszentpéteren egy kúria dicséri, míg Balatonfüreden már egy régi présház is az ő munkájának a gyümölcse. A présház felújítása során most is arra törekedett, hogy a hagyományos és a modern építészet összeköszönjön egymással. 

Tavaly szeptemberben készült el a több mint 100 éves balatonfüredi présház felújítása. Az átalakítási munkálatok körülbelül fél évig tartottak, ezt követően a finomra hangolással 2021 nyarának végére került a helyére minden részlet. 

 

A présházról készült további fotók és a tervezővel készült interjú a 24.hu-n találhatók.