Lombkorona-tanösvény épült Balatonbogláron


2023.06.19 - Balatonica
tanösvény lombkorona csoport

A Gömbkilátó, a bobpálya kalandpark, a kápolnák és a strandok mellett mostantól új attrakcióval vár Balatonboglár. 500 méteres lombkoronaösvény épült, ahonnan új perspektívából csodálkozhatunk rá a Balatonra és a feketefenyővel borított Várdomb élővilágára.




A lombkorona szintjén végigfutó tanösvények évek óta nagy népszerűségnek örvendenek, főképp az elhelyezkedésükből adódó páratlan madártávlat miatt. A Balaton-felvidékhez viszonylag közel található Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet lombkorona sétánya is nagy kedvenc 2018-as átadása óta. A Balaton közvetlen partszakasza is régóta megérdemelt egy hasonló mértékű beruházást.

A Gömbkilátó szomszédságában felszerelt 500 méteres tansövény a Várdomb keleti és nyugati gerincén fut végig, ahol nagyrészt a fák lombkoronájában, azaz tízméteres magasságban kanyarog, mígnem a keleti részen egy kilátópontban végződik. Az ösvény vas szerkezetű, az alján acélból feszített háló van, a kapaszkodói pedig fából készültek.

A fél kilométeres távon 15 pihenőt alakítottak ki, amelyeken interaktív módon ismerhetik meg a látogatók Balatonboglár növény- és állatvilágát, valamint azt is megtudhatják, hogyan alakult az évek során a terület fásítása. A ledes világításnak köszönhetően éjszaka is látszódik az építmény.

A mintegy 600 millió forintos beruházást a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatából valósították meg. A munkafolyamatokat (a tervezéstől a kivitelezésig) egytől-egyig balatonboglári szakemberek és vállalkozók végezték.

 

 

A Gömbkilátó rövid története: Eredetileg a magyar alumíniumipar jelképeként mutatták be a Városligetben, a Budapesti Nemzetközi Vásáron a belföldi idegenforgalom pavilonját, a Magyar Atomiumot, amely az 1958-as brüsszeli világkiállítás híres jelképének ihletésében épült Kádár István mérnök tervei alapján. A gömb alakú, 15 méter átmérőjű szerkezetét 240 (mindössze kétfajta) háromszöglemez alkotta. A hetvenes évek végén a borítástól megfosztva, Szabó Kálmán tanácselnöknek köszönhetően Balatonboglárra került, és a Xantus János Gömbkilátó nevet kapta.

 

Forrás: Csodálatos Balaton, Fotó: Balatonboglár Város YouTube

KAPCSOLÓDÓ

>> OTTHONI HAJÓKÁZÁS A BALATON KÖZEPÉRŐL

>> A '70-ES ÉVEK SZELLEME BALATONFÜREDRE KÖLTÖZIK