Libából varázsolt finomságok világszerte


2023.10.31 - Balatonica
sült libacomb

Libatepertő, libazsír, libamájpástétom, ropogós libacomb: ezek az ígyencségek soha nem hiányozhatnak a magyar éttermek Márton-napi (november 11.) menüsoráról. De vajon milyen más finomságok készülnek libahúsból a világ távolibb tájain?




A guščji paprikaš egy hagyományos horvát pörkölt, amely Szlavóniából és Eszék-Baranya régióból származik, különösen népszerű Županja városában. A pörkölt értelemszerűen libahúsból készül, hagymával, zsírral, vízzel, sárgarépával, zellerrel, petrezselyemmel és pirospaprikával keverve-fűszerezve. Számunkra is régről ismerős ízkombinációval szolgál.

Az angol libasült (roast goose) zsályás és hagymás töltelékkel egy történelmi fogás a szigetországból, amelynek az eredete I. Erzsébet királynő idejére (1558-1603) vezethető vissza. A válogatott ételritkasághoz egyben kell kisütni egy egész libát, amit hagyományosan vajjal, hagymával, zellerel, kenyérreszelékkel, tojással, kockára vágott almával töltenek dugig, és a tölteléket zsályával, sóval és borssal szórják meg.

A gefüllter gänsehals (töltött libanyak) a németeknél előszeretettel fogyasztott nyalánkság. Elkészítéséhez a nyakat kiöblítjük és az egyik végét levarrjuk. Némi szalonnát serpenyőben felforrósítunk, kockára vágott libamáj- és zsemledarabokat pirítunk hozzá. Ezek keverékét petrezselyemmel, citromhéjjal, sóval, borssal megszórjuk, az egészet ledaráljuk. A nyakbőrt megtöltjük a keverékkel, és a másik végét is összevarrjuk, majd libazsíron és darált hagymán megdinszteljük. 

A siu ngoh egy távol-keleti különlegesség, Hongkong nemzeti kincse, ami egyfelől zamatos és puha húsból, másfelől ropogós bőrkével bír, s mindezt hagyományosan egy tál fehér rizs mellé pakolják, amihez édes szilvamártást csurgatnak. A libát jellemzően kemencében sütik nagyon magas hőfokon, így válik a zsíros bőr ínycsiklandóan ropogóssá.

 

Gordon Ramsay fűszeres karácsonyi libája

 

Forrás: tasteatlas.com, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> BADACSONYBAN BEINDUL A LIBATÁNC

>> SIÓFOK OKTÓBERBEN GASZTRO ÉLMÉNYEKKEL BOMBÁZ