Legtöbbször guglizott szavak 2022-ben


2022.12.04 - Balatonica
kék nyomdabetűk egy rakáson

Az angol továbbra is napjaink világnyelve. Amikor tehát megválasztják az év angol szavát, az egy globális trend lenyomatának tekinthető. A Merriam-Webster online szótár minden évben közzétesz egy listát azon szavakról, amelyekre hirtelen megnőtt a keresések száma. Mit tippeltek, a tavalyi 'vakcina' után melyek az idei favoritok?




A Merriam-Webster (nevét az alapítókról kapta) az amerikaiak nagy múltú szótárcsaládja; online felületén havonta 100 millió egyéni keresést indítanak. Évek óta rendszerezik és nyilvánossá teszik a felhasználók keresési szokásait (név nélkül természetesen). Minden évben kiválasztják az év slágerszavait, az alapján, hogy mennyire nőtt meg az egyes bejegyzések iránt az érdeklődés az előző évekhez képest. Az így kiemelt szavak és kifejezések többnyire világméretű társadalmi jelenségekre, változásokra mutatnak rá.

A 2022-es év nyertes szava még a szótárt szerkesztő nyelvészek számára is meglepetésül szolgált. Az angol gaslighting kifejezés ránézésre talán a gázválságot juttatja eszünkbe, valójában pszichológiai manipulációra utal, de az is lehet, hogy a kettő szorosan összefügg egymással. A magyarul esetleg gázláng-effektusnak fordítható jelenség akkor figyelhető meg, amikor valaki kétségeket próbál elültetni egy másik emberben vagy egy célzott csoport tagjaiban, akik ezért előbb-utóbb megkérdőjelezik saját emlékezetük, észlelésük és józanságuk valódiságát. A folyamatos vádaskodás, tagadás, félrevezetés, ellentmondás és hazugság használatával a 'gaslighting' elbizonytalanítja az áldozatot és hitelteleníti a világképét (Wikipedia/Oxford). 

A kifejezést egy 1944-es George Cukor-film a Gaslight (Gázláng) tette világszerte ismertté. Mégis miért kaphatták fel újra az internethasználók? A tavalyi évben a 'vakcina' (vaccine) szó népszerűségére nem sokáig kellett keresni az okokat. Az idei év tovább befutói: az 'oligarcha' (oligarch) vagy az 'eltörléskultúra' (cancel culture) ugyancsak nem igényelnek magyarázatot. Ti legutóbb mely szavak jelentésének néztetek után és miért?

 

 

Forrás: DW, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> AZ ESZKIMÓK NÉGYSZÁZ SZAVA A HÓRA

>> RÉGÉSZETI SZENZÁCIÓK A KÖZELMÚLTBÓL