Korszerűsítik a balatoni ivóvízellátást


2023.11.09 - Balatonica
zöld vízcsap erdő

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. 3,2 milliárd forint összegű, vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a balatoni ivóvízellátás korszerűsítésére. A projekt több százezer lakos szolgáltatásait érinti.




Az infostart cikkéből kiderül, hogy a balatoni térség ivóvízellátásának fő vízbázisai jelenleg a bakonyi karsztvizek, a Balaton vizét tisztító felszíni vízművek, illetve helyi kisvízművek. A meglévő vízművek közül a karsztvizeket kiaknázók a legkedvezőbb adottságúak, míg a kisvízművek és a Balaton vizét tisztító vízművek rendkívül magas üzemeltetési költségen, környezetet terhelő módon működnek. Ennek oka, hogy egyrészt a Balaton vize csak nehezen és költségesen tisztítható, magas ugyanis a szervesanyag-tartalma, a pH-ja, másrészt a sekély tó vízminősége olyan külső feltételektől függ, mint az algásodás vagy a viharok okozta iszap-felkeveredés.

A teljes balatoni térség ivóvízellátásának modernizációját célzó projekt teljes körű műszaki előkészítési és tervezési feladatainak ellátására kiírt uniós, nyílt közbeszerzési eljárás 2021 májusában indult, az előkészítő munkák 2022 tavaszán kezdődtek meg. A nagyszabású fejlesztési koncepció a Balaton és térsége ivóvízminőségének javítását, a térségbe az északi parti karsztvízbázisokból, továbbá a Mura folyóból többletvízmennyiség biztosítását, valamint a felszíni vízkivételi művek kiváltását célozza. A közbeszerzési műszaki leírásból kiderül, hogy valamennyi balatoni mellett néhány távolabb eső település is érintett a beruházásban, így mintegy 300 ezer lakos örülhet annak, hogy fejlesztések indulnak a környezetében.

 

Forrás: infostart, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MÉG JOBB LESZ A BALATONI IVÓVÍZ. MI KELL HOZZÁ?

>> KÉT ÚJ BALATONI GYÓGYFÜRDŐT AVATTAK